SARAJEVO POLUMARATON: Humanitarna akcija „Trčite sa ciljem, prema cilju!“

Sarajevo polumaraton, u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, ove godine imat će snažan humanitarni karakter. „Trčite sa ciljem, prema cilju!“ – moto je humanitarne akcije koja za cilj ima prikupljanje sredstava za podršku projektima mladih koje su odabrali u Institutu za razvoj mladih KULT – Školi prijateljstva i Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA.

Za nešto manje od dva mjeseca, 20. septembra 2015. godine u 9 sati ujutro ispred BBI centra u Sarajevu, deveti put označit će se start Sarajevo polumaratona. Međunarodni je to događaj, koji organizuje Udruženje „Marathon“Sarajevo, a koji je tokom devet godina izrastao u najmasovniji sportski događaja u BiH, u kojem je prošle godine učestvovalo više od 1200 trkača i trkačica iz 32 države.

Ta činjenica, tvrde iz Udruženja, Bosni i Hercegovini i njenom glavnom gradu, donosi višestruku korist. „Izuzev ekonomske, ekološke i sportske dimenzije projekta posebno nam je važan humanitarni aspekt jer želimo unaprijediti društvo u kojem živimo. Trkači i sportisti generalno, poznati su kao izrazito dobri i solidarni ljudi“ – ističe Erol Mujanović, direktor Udruženja „Marathon“ Sarajevo, koje će ove godine, u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, prikupljati sredstva za podršku odabranim projektima mladih. Sportisti ali i gosti ovog sportskog događaja, ove će godine moći podržati rad Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA i Školu prijateljstva. „Zadovoljstvo nam je biti partner Udruženju Sarajevo „Marathon“, naročito u ovom humanitarnom dijelu sportskog događaja. Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA jedan je od vodećih društveno odgovornih centara za mlade u zemlji, koji kroz razne aktivnosti, usmjerava i motivira mlade ljude. Pored SPAJALICE, prisutni će moći dobro djelo učiniti i za Školu prijateljstva koja okuplja djecu do četvrtog razreda osnovne škole, kojoj stručni tim pomaže u učenju, rješavanju problema ili socijalizaciji“ – istakla je Abela Purivatra iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Svi polaznici se mogu registrovati putem web stranice www.sarajevomarathon.ba te u septembru testirati izdržljivost na trci od 21.1 km ili na 4 km koliko je duga Novo Nordisk Fun Run trka. Iz Udruženja „Marathon“ Sarajevo ističu i da sa radom nastavlja Škola trčanja „Klix“ koja za cilj ima da osnaži i da podršku početnicima koji će učestvovati u trkama koje Udruženje organizuje. Za kraj, pored polumaratona i Fun Run trke, iz „Marathona“ najavljuju i trku ili šetnju od 3 km samo za djevojke „Djevojke na trčanju“, koja će biti održana 13. septembra, a kojoj je cilj da doprinese jačanju uloge žene u društvu i borbi protiv diskriminacije i predrasuda u sportu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...