Volontiranje je najbolji put za uspjeh

„Volontiranje me je dovelo do stalnog zaposlenja u jednoj aviokompaniji.“ Počinje ovako svoju priču Irfan Huseinović koji je prije četiri godine počeo volontirati u Institutu za razvoj mladih KULT. Email u kojem je odgovorio na pitanja koja smo mu poslali počinje izvinjenjem što kasni sa odgovorima. Kaže da je na pauzi između letova i da odgovore šalje sa aerodroma u Budimpešti. „Ovaj posao ostvarenje je mojih snova“ – jedna je od rečenica kojima Irfan opisuje kako je od volontera došao do posla iz snova.

O mogućnostima volontiranja u Institutu čuo je, kaže, od prijateljice koja je tada aktivno volontirala i mnogo svoga slobodnog vremena provodila je sa smislom u SPAJALICI. Smije se Irfan dok koristi frazu „Slobodno vrijeme sa smislom“ koja je moto Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA, čiji je osnivač Institut za razvoj mladih KULT. „Slobodno vrijeme sa smislom – zaista je pravi moto za nas volontere. U Institutu za razvoj mladih KULT aktivno sam počeo volontirati 2011. godine, nakon što sam završio srednju školu i počeo razmišljati o početku studija. U SPAJALICU, koja je onako sjedište nas volontera, svraćao sam i ranije. Onda sam sreo prijateljicu i svidjelo mi se sve što je rekla o volontiranju u Institutu.“– priča Irfan.

Irfan 2

U početku, dodaje, volontiranje se svodilo na upoznavanje novih ljudi, druženje i zabavu. Nešto kasnije, ozbiljno se, kaže, uključio u aktivnosti koje je Institut provodio u SPAJALICI. „Zaista je jako mnogo aktivnosti u kojima sam učestvovao. Ipak, moram izdvojiti jednu koja je meni onako najdraža – Dan Mladih Općine Ilidža. Najdraža mi je aktivnost zato što me uvijek spoji sa ostalim volonterima Instituta ali i zato što je cjelokupna organizacija prepuštena volonterima Instituta. Naravno, uz vodstvo osoblja. Radeći na organizaciji Dana mladih, kao i ostali volonteri, naučio sam mnogo. Možda me baš taj posao, uz obrazovanje i trud koji ulažem u svoje usavršavanje, doveo do stalnog zaposlenja u jednoj aviokompaniji. Danas sam zaista sretan. Radim ono što volim, uživam u svakom momentu života i uz sve to, dobro se zabavljam. Kada god mogu, svratim u SPAJALICU. I danas učestvujem u svim aktivnostima za koje nađem vremena. Volontiranje će uvijek ostati moja prva ljubav“ – kaže Irfan.

Mladim ljudima preporučuje volontiranje. „Treba investirati u sebe. Za sve je potrebno mnogo truda, vremena i odricanja. Nijedan plod ne niče odmah nakon što ga posadimo – treba vremena za sve. Tako je za uspjeh najbolji put volontiranje.“

Irfan 3

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...