Socijalno preduzetništvo u BiH – uloga nevladinih organizacija, javne politike, zakoni

U Sarajevu je održana konferencija “BiH OCD u socijalnom/društvenom preduzetništvu – javne politike, zakoni, prakse” u organizaciji projekta tehničke podrške civilnom društvu u BiH – TACSO BiH. Konferencija je organizovana kao odgovor TACSO BiH na potrebe organizacija civilnog društva (OCD) u Bosni i Hercegovini. Sve s ciljem da saznaju više o konceptu, javnim politikama, zakonodavstvu i dobrim praksama na temu socijalnog preduzetništva.

Tokom konferencije predstavljena je studija „Pravni i institucionalni aspekti socijalnog preduzetništva: komparativni pregled i stanje u Bosni i Hercegovini“ čime će biti otvorena mogućnost za organizacije civilnog društva i predstavnike nadležnih institucija da daju svoje preporuke za unapređenje ove oblasti.

„Konferencija je poslužila da ispunimo neke od ciljeva koje smo postavili u vezi sa razumijevanjem koncepta socijalnog preduzetništva. Želimo da predstavimo saznanja predstavnika organizacija iz BiH stečena tokom studijske posjete Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji koja se odnose na zakonodavstvo, institucionalni okvir i dobre prakse u pogledu održivosti socijalnih preduzeća – istakla je Slavica Drašković, rezidentna savjetnica TACSO projekta u BiH. Dodala je da su se tokom konferencije željele predstaviti aktivnosti u socijalnom preduzetntištvu u ovim zemljama i ulozi OCD u ovom procesu kao i evropske mreže organizacija koje djeluju na nivou javnih politika u oblasti socijalnog preduzetništva. „TACSO BiH omogućava organizacijama civilnog društva u BiH konkretne prilike za dijalog s predstavnicima vlasti na temu socijalnog preduzetništva i time platformu za izradu preporuka koji jačaju pogodno okruženje za ovaj segment aktivnosti OCD kojima se trajno i pozitivno utiče na društvo“, zaključila je Slavica Drašković, rezidentna savjetnica TACSO projekta u BiH.

Konferencija “BiH OCD u socijalnom/društvenom preduzetništvu – javne politike, zakoni, prakse“ omogućila je da se predstavi istraživanje zakonodavstva u oblasti socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, da se naprave preporuke za poboljšanje zakonodavnog okvira kao i da se istraže oblasti u kojima OCD mogu imati zagovaračke akcije za socijalno preduzetništvo. Poseban cilj konfrencije je da, u skladu s misijom TACSO projekta, istraži potrebe za umrežavanjem OCD među organizacijama aktivnim u određenim tematskim oblastima socijalnog preduzetništva, tj., socijalnom/društvenom preduzetništvu na nivou BiH, u regionu i EU.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...