INSTITUT ZA RAZVOJ MLADIH “KULT” : ORGANIZIRANA KONFERENCIJA O AKTIVIZMU MLADIH “YOUTH CHANGE”

Institut za razvoj mladih “KULT”, u saradnji s Ambasadom Njemačke u BiH, upriličio  je danas u Historijskom muzeju BiH konferenciju “Youth change”, čiji je cilj razmjena iskustava o učešću mladih u procesu donošenja političkih odluka.


 
U radu konferencije učestvuje oko 40 učesnika, mladih starosne dobi od 18 do 30 godina, koji žele čuti direktna iskustva vršnjaka, ali i dugogodišnjih političkih aktera o aktivnom učešću u procesu donošenja odluka, omladinskoj politici te značaju aktivizma mladih uopće za stvaranje perspektivnije budućnosti.
 
Projekt koordinatorica Instituta “KULT” Mirela Ajanović je tom prilikom navela da je cilj konferencije dovesti na jedno mjesto političare koji su već dugo na funkciji i mlade kako bi im prenijeli iskustva o političkim procesima i donošenju odluka.
 
– Oni će svoje dugogodišnje iskustvo u politici prenijeti mladima, podmladcima političkih stranaka, članovima vijeća mladih i omladinskih savjeta, te službenicima za mlade, imajući u vidu da su i sami u politiku ušli kao mladi aktivisti – kazala je Alić.
 
Također, na skupu će biti govora i o neformalnom obrazovanju kao jednom vidu edukacije, te načinima na koje se može uticati na mlade da donose odluke i kritički razmišljaju.
 
U radu skupa aktivno su učestovali – Mario Vukasović, Sabina Čudić, Darko Rikić, Mirze Ustamujić, te Dženana Husremović.
 
Ataše za kulturu u Ambasadi Njemačke Jens Wagner je posebno naglasio da je za ovu ambasadu omladinska politika jako važan segment djelovanja. Podvukao je dugogodišnju saradnju s „KULTom“, te naglasio da je Ambasada prošle godine odlučila fokusirati pažnju posebno na oblast mladih.
 
– Razlog za to je što vjerujemo da je deprimirajuće i skandalozno vidjeti manjak perspektive mladih u BiH i njihovu frustraciju. Većina mladih u BiH ima osjećaj da niko nema interes za njih niti se zanima za njihov položaj. Nezaposlenost mladih u BiH je među najvišim u Evropi. Vjerujem da je to tragedija za mnoge mlade, a ujedno je i potencijalna opasnost za cijelu BiH.
 
Wagner podvlači da demokratski procesi trebaju omogućiti da mlada generacija bude liderska i da ima perspektivnu budućnost, uz mogućnost da se njeno  mišljenje čuje u političkom procesu.  
  

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...