KULT: „I riječi bole!“ #16danaAKTIVIZMA #365danaNENASILJA

Institut za razvoj mladih KULT i ove se godine pridružio obilježavanju globalne kampanje „16 dana aktivizma“ kojoj je cilj poticanje ravnopravnosti među spolovima, tim više što u Bosni i Hercegovini žene i muškarci nisu ravnopravni.

Žene su isključene iz donošenja odluka, muškarci su ti koji su zastupljeniji u sudskoj vlasti, žene ne primaju iste naknade za rad i sporije napreduju u karijeri. Muškarci su manje uključeni u proces odgoja djeteta dok žene čine većinu neaktivne radne snage. Na kraju ono najstrašnije, u čak 98% zabilježenih slučajeva rodno zasnovanog nasilja žrtve su žene ističe Nejra Kadić – koordinatorica inicijative.

Rodno zasnovano nasilje pogađa žene pa je čak 47,2 % žene u BiH doživjelo neki oblik nasilja nakon navršenih 15 godina života. Psihičko nasilje je najrasprostranjeniji oblik nassilja s ukupnom stopom prevencije od 41,9 % tokom života žena.

Institut za razvoj mladih KULT kampanjom #16danaAKTIVIZMA za #365danaNENASILJA koje je posvećena ljudskim pravima želi podići nivo svijesti mladih o diskriminaciji sa akcentom na rodno zasnovano nasilje kao polaznu tačku problema. Zbog toga smo otišli i korak dalje te smo organizirali sesiju treninga samoodbrane za djevojke u saradnji sa udruženjem IKMF – International KravMaga Federation za BiH. Prvi ciklus obuke počinje 3. decembra u 17.30h u Obrazovno razonodnom centru za mlade SPAJALICA na Ilidži a ciklusi se nastavljaju se sve do 10. decembra u KSC Ilidža. Sve zainteresirane djevojke se mogu dodatno informirati putem e mail-a : biljana.dragas@kultbih.org, dodtano naglašava Kadić.

Mladi su nosioci odgovornosti a stvaranje novih, ispravnih vrijednosti, kao što je rodna ravnopravnost u svakodnevnom životu građanki i građana u BiH. Mladima je potrebno posebnu pažnju skrenuti ne samo na fizičko nego i na mentalno nasilje te staviti fokus na to da i riječi bole što je posebna poruka akcije 365 dana nenasilja.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...