Vijeća mladih kao oblik građanskog učešća u donošenju odluka

Ambasada lokalne demokratije Zavidovići, u sklopu implementacije projekta DECIDE, organizovala je radionicu na temu „Lokalna vijeća mladih kao oblik građanskog učešća u donošenju odluka“. Radionica se održala u Velikoj sali Općine Zavidovići, 27.novembra 2014., sa početkom u 11.00 sati.

Na radionici su predstavljeni postojeći vidovi učešća građana u donošenju odluka, zatim posebno koncept i mogućnost uspostavljanja vijeća mladih, kakva već postoje u nekim općinama u gradovima u BiH, iskustva u uspostavljanju lokalnih Vijeća mladih iz Reggio Emilia, Italija, te se razgovaralo o načinima kako mladi kroz ova i slična tijela mogu uspostaviti saradnju sa lokalnim vlastima te imati određenu ulogu u donošenju relevantnih odluka i politika. Događaju su prisustvovali predstavnici lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, institucija, organizacija civilnog društva, omladinskih udruženja, škola i dr.

Predstavnica Instituta je prezentirala koncept osnivanja vijeća mladih u skladu s Zakonom o mladima FBiH, prenijela pozitivne primjere kao i izazove s kojima se susreću osnovana vijeća mladih. Općina Zavidovići nema osnovano vijeće mladih pa su predstavljeni i koraci koje bi trebala poduzeti omladinska udruženja. Poseban naglasak je stavljen na kreiranje partnerskog odnosa s intitucijama vlasti i poboljšanje politike prema mladima u Zavidovićima.

Projekt DECIDE, koji uključuje 24 partnera iz 14 zemalja, predvodi ALDA- Asocijacija agencija lokalne demokratije, a među partnerima su ALD Zavidovići te Općina Zavidovići. DECIDE ima za cilj da kroz uspostavljanje tematske mreže gradova i primjenu bottom-up pristupa, razvija tzv. „demokratski kompakt“, koji predstavlja set mjera koje su potrebne Evropi da bi se povećao kvalitet demokratije i učešća građana.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...