Sarajevski srednjoškolci u SPAJALICI dobili posao na jedan dan

 

Institut za razvoj mladih KULT i obrazovno razonodni centar za mlade danas su bili poslodavac srednjoškolcima iz Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva koji su imali priliku biti zaposleni na jedan dan i to u okviru Socijalnog dana koji je dio projekta „volontiraj, kreditiraj“ koji se organizira u čitavoj Bosni i Hercegovini.

          Članica sam projekta „Volontiraj, kreditiraj“ čiji sam i integralni dio. Naime, moj zadatak bio je da jedan dan provedem u Institutu za razvoj mladih KULT u kojem smo se primarno upoznali sa svim uposlenicima. Nakon toga smo upoznati sa radnim procedurama u toku jednog radnog dana. Primarno sam počela volontirati radi sticanja iskustva koje će mi biti iznimno bitno u daljem životu, naglasila je Bahtijar Naida učenica prve bošnjačke gimnazije

Sarajevski srednjoškolci su zahvaljujući Institutu za razvoj mladih KULT i Obrazovno razonodnom centru za mlade SPAJALICA dobili mogućnost cjelodnevnog volontiranja te direktnog upoznavanja sa radnim procedurama Instituta.

          Izabrao sam projekt „Volontiraj, kreditiraj“ kako bi pomogli i saznali kako teku radne procedure ozbiljne firme. Ono što smo mogli vidjeti da radni dan sadržava i najbanalnije radne aktivnosti ali i komplicirane procedure poput pisanja izvještaja, istakao je Ismail Lalić – volonter projekta „Volontiraj, kreditiraj“.

Socijalni dan svake godine organizira Udruženje „Infohouse“ iz Sarajeva u 63 grada iz cijele BiH, a ukupno će više od 100 srednoškolaca u više od 150 institucija/firmi/organizacija imati priliku raditi na jedan dan.

          Institut za razvoj mladih KULT je i ove godine partner Udruženja „infohouse“ . Ove godine su u posjetu Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA došli dvoje volontera iz prve Prve bošnjačke gimnazije. Oni su tu punih osam sati, prate aktivnosti radnog tima SPAJALICE. Volonteri su iznimno zadovolji, puni elana a nadam se da će zadržati osmjeh na licu do kraja dana. Nadam se da ćemo nastaviti surađivati sa Udruženjem „Infohouse“ , posebno je naglasila voditeljica Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA – Vesna Filipović

Cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini. Ovo je za mlade ljude iz cijele BiH rijetka prilika koja pruža mogućnost sticanja radnog iskustva. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...