Trgovina ljudima – ropstvo 21. vijeka

Danas je uvrijeđeno mišljenje da pošasti poput gladi, mučenja i ropstva te trgovine ljudima vjekovima iza nas. Međutim moderno ropstvo opstaje kažu u Institutu za razvoj mladih KULT. Ropstvo nije prisutno samo u zemljama trećeg svijeta, nego i u razvijenim zemljama a trgovina ljudima je prisutna i u BiH.

Oblici modernog ropstva su različiti: teški fizički rad, rizični poslovi, uslužni poslovi, prostitucija itd. U ropstvo se zapada otmicom, prisilom ili dugovima porodice koje više niko ne pamti i kosu su nestali.

          Zbog toga je bitno obilježiti Dan borbe protiv trgovine ljudima. Posebno je važno naglasiti ljudima kako taj problem egzistira i u Bosni i Hercegovini te da se to ne dešava samo u nekim dalekim i nerazvijenim zemljama. Trgovina ljudima u našoj zemlji se ne bazira samo na seksualnoj eksploataciji kao što je to bilo nekada, istakla je voditeljica Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA – Vesna Filipović.

Procjenjuje se da se danas u svijetu trguje s ljudima i da je moderno ropstvo pošast koja je uzrokom trgovine ljudima premašila broj od 27 miliona ljudi širom svijeta. Na žalost modernog ropstva kao ni trgovine ljudima nisu pošteđeni ni djeca niti stari a često su u cijelom ciklusu bolesni i povrijeđeni.

Dan trgovine ljudima je obilježen u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci a volonterke i volonteri Instituta za razvoj mladih KULT su dijelili promotivne letke u Sarajevu ispred Katedrale Srca Isusova s ciljem povećanja svijesti o trgovini ljudima.

          Intenzivno radimo na podizanju svijesti naših sugrađana, ova ulična akcija je samo maleni segment cijelog spektra na kojem baziramo naše aktivnosti.  Promotivni leci direktno pokazuju koliko i kako se bosanskohercegovačko društvo suočava i nosi sa problemom trgovine ljudima te kako žrtve trgovine ljudima mogu riješiti problem u kojem su se našli. Posebnu zahvalu dugujemo Caritasu Biskupske konferencije u BiH koji su pomogli pri brandiranju pulta te samoj kreaciji letaka te tako dali svojevrsnu podršku radnom timu Instituta za razvoj mladih KULT dodaje Filipović

Dok moderno ropstvo pravi profit od 13 milijardi dolara u svijetu svake godine Radnici bez pauze za hranu i vodu rade i 17 sati dnevno bez prestanka a zbog dehidracije organizma im praktično nisu ni potrebne pauze za odlazak u toalet. To je direktni učinak trgovine ljudima kojom je na području Europske unije u periodu od 2010. do 2012. godine  obuhvaćeno 30.146 žrtava. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...