Sporazum između Instituta i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta; Unaprjeđenje strateškog poduzetništva mladih i žena

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Institut za razvoj mladih KULT potpisali su Sporazum o saradnji na unapređenju poduzetništva mladih i žena. Sporazumne strane uvidjele su neminovnost uspostavljanja partnerskog dijaloga u cilju strateškog rješavanja problema u sektoru omladinskog poduzetništva i poduzetništva žena i provođenja zakonskih odredbi i poticaja za poduzetničko ostvarivanje žena i mladih.

Trenutni problemi i potrebe koji sprječavaju daljnji razvoj poduzetništva mladih i žena, a zahtijevaju saradnju vladinog i nevladinog sektora ogledaju se prije svega u sljedećem:

1) Potrebi stalnog unaprjeđenja politika opredjeljenja Vlade Federacije BiH za stalnu podršku i poticaj poduzetništva mladih i žena.

2) Potrebi dopune općih i specifičnih kriterija o načinu i postupku dodjele sredstava za projekte poduzetništva mladih i žena.

3) Mladi ljudi, uključujući i omladinske organizacije i javnost, nisu dovoljno informirani o mjerama koje Vlada Federacije BiH poduzima u cilju poboljšanja poduzetništva mladih.

Programom se nastoje stvoriti pretpostavke za održivi razvoj poduzetništva mladih i žena u Federaciji BiH, kroz poticanje mladih i žena na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i stvaranje novih radnih mjesta.

Saradnja između sporazumnih strana ogleda se u stvaranju sredine koja je usmjerena ka uspostavljanju i poboljšanju institucionalnih mehanizama za brigu o poduzetništvu mladih i žena u Federaciji BiH.

Ministarstvo je i u svojim dosadašnjim aktivnostima davalo punu podršku mladim, naročito kroz grant financijsku podršku mladima koji tek pokreću svoj vlastiti biznis, koji poduzetništvo vide kao mogućnost za rješavanje problema nezaposlenosti. Potpisivanjem ovog ugovora Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta  daje punu podršku aktivnostima Instituta koje poduzima u namjeri da doprinese razvoju procesa i programa namijenjenih mladima.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...