Institut: Promislite o metodama kontracepcije kako biste sačuvali zdravlje

Institut za razvoj mladih KULT, uprava Grada Sarajeva, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Udruženje Partnerstvo za zdravlje obilježit će ove godine Svjetski dan kontracepcije raznovrsnim aktivnostima, a namjera je podizanje svijesti o kontracepciji i poboljšanju obrazovanja iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.


Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović kazao je danas na pres-konferenciji da se taj dan ove godine obilježava pod motom “To je tvoj život, to je vaša budućnost”, a usmjeren je na osnaživanje mladih da razmišljaju unaprijed da bi spriječili neplaniranu trudnoću i spolno prenosive bolesti.

– Najsigurniji način sprječavanja trudnoće i spolno prenosivih bolesti je apstinencija, tj. uopće ne stupiti u spolni odnos. S druge strane, ako ste seksualno aktivni, stručnjaci preporučuju promišljanje o metodama kontracepcije i zaštiti od spolnih bolesti kako biste sačuvali svoje zdravlje i ono svog partnera ili partnerice. Nikada se nemojte upuštati u spolne odnose bez zaštite! Zbog toga je iznimno važna edukacija i informiranje medija te redovan kontakt s roditeljima. Tako bi smanjili broj neplaniranih trudnoća i njihovih posljedica, naglasila je Sunita Koristović iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Među aktivnostima planiranim za obilježavanje Svjetskog dana kontracepcije Haris Karabegović iz Udruženja Partnerstvo za zdravlje izdvojio je okrugli sto koji je planiran za 26. septembar na Ilidži. 

Taj skup Partnerstvo za zdravlje realizirat će u suradnji s partnerima, a okupit će predstavnike civilnog društva, obrazovno-vaspitnih ustanova, državnih i zdravstvenih institucija.

Doktorica Seniha Čelik iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a upozorila je da je kontracepcija najefikasniji način sprječavanja neplanirane trudnoće i zaštite od spolnih bolesti, a njeno korištenje značajno za planiranje obitelj, izbjegavanje rizika od pobačaja, te za očuvanje reproduktivnog zdravlja.

Podaci WHO-a pokazuju da je u svijetu više od 41 posto trudnoća koje se dešavaju tokom godine neplanirano te da to predstavlja globalni problem povezan sa značajnim troškovima kako u zdravstvenim i socijalnim uslugama, tako i s emotivnim stresom kod žena, njihovih obitelji i društva. 

Oko 22 posto trudnoća završi namjernim prekidom, a trećina abortusa se izvodi ilegalno. BiH nema tačnih podataka, ali neka istraživanja pokazuju da je svaka treća žena imala najmanje jedan abortus.

Svjetski dan kontracepcije obilježava se 26. septembra radi promocije zdravih stilova života i podizanju svijesti mladih o zdravlju generalno, posebno reproduktivnom zdravlju.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...