Predstavnici Instituta učesnici trećeg modula Novinarske akademije 2014

Na Jahorini održan i treći modul petodnevne Novinarske akademije 2014, u okviru regionalnog projekta “Promoviranje slobode izražavanja i profesionalnih novinarskih standarda”. Organizatori su Udruženje BH Novinari i Vijeće Evrope, uz podršku Vlade Norveške.

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT – Mirela Ajanović Alić je na Radionici Novinarske akademije 2014 za urednike javnih medija, komercijalnih TV, agencija, štampe i news portala o temi ‘Pravično i uravnoteženo izvještavanje o izborima’ predstavila inicijative Instituta koje se tiču Izbora 2014.

          Učesnice i učesnice  akademije su imali priliku upoznati se sa informacijama i mogućnostima koje nudi web platforma za praćenje rada državnih institucija – Integritet.ba, politička inicijativa M1 Prava za mlade i Izboromat – online alat za određivanje glasačkih preferencija. Navedene inicijative će novinarima pružiti mnoštvo pouzdanih informacija i tako doprinijeti pravičnom i uravnoteženom izvještavanju o Općim izborima koji će se održati 12. oktobra 2014. godine, istakla je Alić

Javno se govorilo o dodatnoj aktivnosti edukaciji urednika i novinara javnih servisa, komercijalnih novinara, štampanih medija, njuz portala i novinskih agencija u cilju balansiranog izvještavanja u predizbornoj kampanji kojom se novinari bave posljednjih četiri-pet godina s namjerom da unaprijede znanje i vještine u medijskom pokrivanju predizbornih političkih kampanja, na način koji će osigurati građanima da budu dobro i objektivno informirani o političkim partijama i kandidatima.

Trećim modulom bit će zaokružen ovogodišnji ciklus edukacije, a namjera je da ovakav oblik vaninstitucionalnog obrazovanja novinara o temama koje su značajne za urednike i novinare u cijeloj Bosni i Hercegovini bude nastavljen.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...