Institutov rad u ostvarenju u Đakovu, Hrvatska

Kristina Dilber, certificirana omladinska liderka Institutovog programa obuke Rodnopravni budžet za mlade izabrana je u članstvo Savjeta mladih Grada Đakova.

Temeljem članka 32. Statuta Grada Đakova (Službeni glasnik Grada Đakova, broj 6/09., 3/12. i 2/13.) i članka 6. Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Đakova (Službeni glasnik Grada Đakova, broj 6/07.) Gradsko vijeće Grada Đakova na 9. sjednici održanoj 2. jula 2014. g. donijelo je Rješenje o izboru članova Savjeta mladih Grada Đakova. Omladinska liderka Instituta za razvoj mladih KULT, Kristina Dilber, jedna je od 9 članova novog saziva ovog tijela. Kristina je time postala dio savjetodavnog tijela Gradskog vijeća koje postoji u cilju aktivnijeg uključivanja mladih u javni život Grada Đakova.

Kristina će u svom mandatu biti u mogućnosti raspravljati o pitanjima značajnim za rad Savjeta mladih, pitanjima iz djelokruga rada Gradskog vijeća koja su od interesa za mlade, davati mišljenje Gradskom vijeću prilikom donošenja različitih akata koji su od naročitog značaja za mlade, predlagati Gradskom vijeću donošenje odluka, programa, finansijskog plana i drugih akata značajnih za unaprjeđivanje položaja mladih, poticati saradnju savjeta mladih općina, gradova i županija u Republici Hrvatskoj i slično.

Primjeri poput ovog najbolje dokazuju Institutov uspjeh u kreiranju otvorenog društvo u kojem se osposobljeni građani/ke uključuju u sve procese odlučivanja u javnom životu.   

„Htjela bih vas obavijestiti tj. obavijestiti i zahvaliti vam što ste me osnažili kao jednu djevojku i potakli me da se prijavim na natječaj za Savjet mladih grada Đakova gdje sam kao kandidatkinja ispred Udruge za mlade Đakovo dobila mjesto u Savjetu. To je još jedan dokaz da vam je projekt bio uspješan. Hvala!“ redovi su mejla Kristine Dilber.

U okviru festivala A.R.L.A. u Muzeju Đakovštine u Đakovu tokom augusta otvorena je izložba mladih umjetnika/ca na kojoj se mogu pogledati i radovi naše Kristine koja je studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Hrvatska. 

Kristina ubire plodove svog aktivizma, kombinacije formalnog i neformalnog obrazovanja, rada i truda a pred njom već stoje novi izazovi. Kristina računamo na tebe J

 

modul II programa obuke

festival ARLA photo credit Udruga za mlade Djakovo

 

Kristina Dilber u 10:

Dolazim iz… najljepšeg grada u Hrvatskoj, grada Đakova.

Najsmješnije mi je… kad neko padne, upadne ili propadne, pogotovo u šaht.

Omiljena pjesma mi je… od Josipe Lisac – Ja bolujem.

Rodno odgovorna lokalna zajednica… daje jednake mogućnosti sudjelovanja u svim aktivnostima i ženama i muškarcima što je jako bitno jer kao žena ne želim biti ‘zakinuta’ zbog predrasuda i stereotipa o ulogama i sposobnostima žena.

U torbi uvijek imama… sve, uvijek spremna (telefon, sjajilo za usne, šarafciger, baterijsku lampu…).

Rodno budžetiranje predstavlja… jednako učestvovanje žena i muškaraca u raspodjeli resursa na svim nivoima.

Ne mogu bez… obitelji, prijateljica i prijatelja.

Neformalno obrazovanje vs. formalno obrazovanje… želiš vs. moraš.

Sarajevo… je grad s dušom, a kažu i grad zaljubljenih.

Institut za razvoj mladih KULT… da ga nema trebalo bi za izmisliti.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...