Održan sastanak koordinacije Internacionalne humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT danas je bila prisutna na sastanku koordinacije Internacionalne humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini, kojeg je organizirao Ured rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su pored predstavnika Instituta prisustvovali mnogobrojni članovi diplomatskog kora u BiH, međunarodne zajednice, nevladinog sektora, međunarodnih organizacija te relevantni eksperti.

Sve prisutne organizacije i institucije se aktivno uključene u pružanje pomoći poplavljenim područjima te je cilj sastanka bio koordinacija aktivnosti, određivanje prioriteta, polja djelovanja, sumiranje kratkoročnih i dugoročnih planova aktivnosti te analiza do sada provedenih akcija na terenu.

Tokom sastanaka je poentiran značaj budućih aktivnosti i podjela jedinstvene baze podataka, kako ne bi došlo nesuglasica i zabune. Također je naglašeno da je baza podataka esencijalna kako bi potrebe stanovništva u poplavama pogođenim područjima bila vidljive, dostupne i ažurirane u svrhu budućeg djelovanja.
Predstavnica Instituta – Mirela Ajanović je prisustvovala i WASH sastanku, na kojem je bilo vise govora o sanaciji sistema vodoopskrbe u poplavama pogođenim područjima.
Tokom sastanka je odlučeno da će naredni „WASH” biti organizovan i naredne sedmice i to sa predstavnicima nadležnih ministarstava u BiH, kako bi se svi uključili u aktivnosti i pružili pomoć na terenu u saradnji sa Cilivnom zastitom.

Predstavnici Evropske komisije u BiH su tokom sastanka izjavili da ce 63 miliona eura biti alocirano za BiH i Srbiju u cilju pružanja pomoći nakon poplava.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...