Sarajevo World Cafè o društvenom preduzetništvu

U organizaciji Inicijativne Grupe Alpbach na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu održan je Sarajevo World Cafè o temi Društveno poduzetništvo. O ovoj temi, s učesnicima/ama Cafèa razgovarali su Jasmina Sabrihafizović, šefica Poslovne zajednice Centra za obrazovanje i istraživanje NAHLA, Erol Mujanović, maratonac i menadžer NGO Marathon, Tatjana Slijepčević, koordinatorica projekata i politika u Fondaciji za društveno uključivanje u BiH, Dženan Šarić, projektni menadžer Fondacije Mozaik, te Kenan Rešo, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje.

S obzirom na to da sam termin društveno poduzetništvo nije toliko poznat u našoj zemlji, Dženan Šarić je pojasnio ovaj fenomen, o kojem se na našim prostorima počelo govoriti tek prije nekoliko godina, dok se u svijetu razvija još od 70-ih. Prema njegovim riječima, na dva suprotna kraja nalaze se profitne i neprofitne organizacije, a savršeni model društvenog poduzetništva se nalazi u sredini – između njih. Pri tome, ključ je što inovativnije, kreativnije smisliti kako biti samoodrživ.

Tatjana Slijepčević je predstavila Fondaciju za socijalno uključivanje, te projekte na kojima su radili, a za koje je preduvjet bio da su uključene osobe s određenim invaliditetima. Također, predstavila je i prvi izvještaj/procjenu o društvenom poduzetništvu u Bosni i Hercegovini, koji je Fondacija realizirala prije 2 godine. Naglasila je da nema jedinstvenog zakona niti jedinstvenog okvira, te da to ostavlja dosta prostora za zloupotrebe, zbog čega se profit vrlo često ne vraća tamo gdje treba – najugroženijima.

Kenan Rešo je sudionicima Cafèa predstavio programe Federalnog zavoda za zapošljavanje, koji jednom godišnje ima otvoren poziv za samozapošljavanje. Tom prilikom, ocjenjuju ideje, mogućnost izvedbe i održivost projekta, te dodjeljuju male grantove. Također, naveo je i nekoliko uspješnih europskih primjera društvenog poduzetništva.

Jasmina Sabrihafizović je naglasila da u BiH ne postoji društveno poduzetništvo kao kategorija, te kao dobar primjer navela Veliku Britaniju, koja je po ovom pitanju uzor u svijetu, dok je od zemalja regija Slovenija napravila najveći pomak.

Erol Mujanović je predstavio projekt Sarajevo polumaraton, te naglasio da je potrebno promatrati društveno poduzetništvo prema vrsti aktivnosti, a ne prema načinu na koji je registriran. Ono što čini razliku u društvenom poduzetništvu jeste njegov cilj, kakav utjecaj ima na društvo, te kako ljudi postupaju s novcem koji se dobivaju od određenih aktivnosti. Naglasio je da sa svakom novom idejom dobivamo prostor da se nešto uradi za zajednicu i da je bitno da se čovjek bavi onime što voli, što se manifestira kasnije i na drugim poljima, bilo da je to trčanje ili nešto drugo.

SWC Drustveno preduzetnistvo

Po okončanju formalnog dijela događaja, članovi IGAS-a predstavili su Europski Forum Alpbach u Austriji, kao i program stipendiranja, putem kojeg svake godine jako veliki broj studenata/ica i mladih učestvuje u ovoj prestižnoj europskoj konferenciji.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...