Internacionalna konferencija mladih

Koje su to europske vrijednosti koje će zemlje Jugoistočne Evrope morati ispoštovati kako bi postali dijelom Evropske unije i integrirale se u istu razgovarali su mladi Grčke, Njemačke, Francuske, Italije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Albanije, Kosova, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine tokom 11. internationalne konferencije mladih u Kruševu.

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT su ovom prilikom predstavili projekte na kojima aktivno rade, s osvrtom na obuku UMiD – Uči, misli i djeluj!. Posebno se razgovaralo o bitnosti neformalnog obrazovanja i priznavanju istog.

IMG 3920

Tokom konferencije mladi su imali priliku razgovarati o strukturalnom dijalogu kao mostu između mladih i donosioca odluka, te razgovarati s gospodinom Frankom Morawietz ispred inicijative za Jugoistočnu Evropu Francusko – Njemačkog ureda za mlade. Posebno zanimljiv razgovor se vodio s profesorom FES akademije iz Njemačke gospodinom Heinzom Bongartz o temi nezaposlenost mladih. Tokom rada u grupama učesnici/e konferencije su razmijenili informacije i iskustva o radu s mladima, neformalnom obrazovanju, odlasku mladih iz zemlje, nezaposlenosti, volontiranju, Evropskoj uniji, politici prema mladima, omladinskim liderima/cama, omladinskom radu, diskriminaciji mladih u procesu donošenja odluka kao i o poštivanju gender i generacijskih različitosti. O temi Mladi i politički (ne)aktivizam se razgovaralo s gospodinom Iliasom Antoniou iz Grčke. Pored navedenog svi prisutni su imali čast razgovarati s ambasadoricom Republike Njemačke u Makedoniji NJ.E. Gurdun Steunacker. Zanimljvo predavanje je održao gospodin Tomislav Korman šef odjela za online komunikaciju Vlade Republike Hrvatske, trenutno najaktivnije internet Vlade na svijetu.

Također su planirani zajednički projekti i buduća saradnja između mladih i organizacija ispred kojih dolaze. Mladi su uvidjli kako se sureću s istim problemima, zahvaljujući druženju bolje su se upoznali i razbili određene predrasude i shvatili važnost uključivanja u proces donošenja odluka.

598573 325850157559514 254772724 n

Konferenciju je organizirao Omladinski savjet Kruševo u periodu 19 – 23. septembra 2013. g.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...