Izašao novi broj časopisa IUVENTA!

Izašao je novi broj časopisa o radu s mladima IUVENTA o temi Finansiranje. U novom broju možete pročitati stručni tekst o 10 načina kako razgovarati s donatorom, istraživanje kako su se trošila budžetska sredstva namijenjena mladima, priče o uspješnim mladim iz BiH, omladinskim udruženjima koja aktivno rade na rješavanju problema u svojim lokalnim zajednicama, kao i mnoge druge zanimljive tekstove za koje smo sigurni kako će vas inspirirati i ukazati na trenutnu situaciju kada je financiranje mladih u pitanju.

Izdvajamo neke od članaka:

1. 10 načina kako započeti razgovor s donatorom; Ne želite biti previše formalni i dosadni, ipak niste sigurni kako da zainteresirate donatora. Knjiga “Fundraising for dummies” predstavila je 10 dobrih uvodnih rečenica za početak razgovora sa predstavnikom donatora. Možda vam neka od rečenica koje donosim u ovom članku pomogne u razbijanju leda i započinjanju razgovora koji bi, nadate se, trebao završiti donatorovom oduševljenjem, i podrškom projektima upravo vaše organizacije.

2. Kako se finansiraju omladinske organizacije?; Prema zakonskim okvirima u oba entiteta (Zakon o omladinskom organizovanju u RS iz 2004. i Zakon o mladima u FBiH iz 2010.) finansiranje se uređuje odredbama u kojima se navodi da se omladinske organizacije finansiraju iz budžeta RS (nivo grada i opštine), a u FBiH su gradske, kantonalne i općinske vlasti dužne osigurati budžetsku stavku kojom bi se finansirale aktivnosti i organizacije mladih.

3. U obrazovanje mladih treba ulagati, to se uvijek isplati; Nedavni javni poziv Općine Tešanj za slanje najboljih biznis ideja mladih, treći u nizu, pobudio je našu pažnju, jer u pitanju je jedinstven, transparentan i vrlo funkcionalan mehanizam podrške mladim ljudima. U razgovoru sa nedavno izabranim načelnikom – Suadom Huskićem, koji ima desetogodišnje iskustvo u polju obrazovanja, saznajemo da su mladi općine Tešanj populacija u koju se puno ulaže i koja ima priliku da se pokaže u polju poduzetništva svojim inovativnim idejama.

4. Preko 400 mladih je učilo, mislilo i djelovalo!Uspješni mladi za uspješnu zemlju, naziv je konferencije koja je okupila preko 120 mladih iz Bosne i Hercegovine i regije. Povod konferencije bilo je formiranje mreže omladinskih lidera/ica UMiD Alumni koji su završili obuku UMiD (Uči, misli i djeluj!) i Jačanje mladih liderki u BiH – KOŠNICA. Jednogodišnje obuke realizira Institut za razvoj mladih KULT, a do sada ih je uspješno završilo preko 400 mladih koji predstavljaju pokretačku snagu našeg društva.

Cjelokupan sadržaj časopisa o radu s mladima IUVENTA pretplatnicima/ama je dostupan na stranici: http://iuventa.mladi.org/

Sve informacije vezane za pretplatu možete dobiti putem mejla rejan-igor.roic@kultbih.org ili telefona 033 778770.

Sigurni smo kako ćete uživati u ovom broj!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...