Institut i CARE International u programu za Rome i Romkinje

Aktivno uključivanje i prava Romkinja u Zapadnom Balkanu jedan je od regionalnih projekata koji provodi CARE International i u Bosni iHercegovini. Treninzi i seminari na različite teme uključujući i rodno odgovorno budžetiranje koje je rađeno u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT doprinosi boljoj socio-ekononomskoj situaciji i položaju Romkinja u našoj zemlji, kao i Srbiji i Crnoj Gori. Romi i Romkinje iz ženske romske mreže Uspjeh programom obuke se osnažuju za učešće u kreiranju politika.

Institut za razvoj mladih KULT je u radu s aktivistima i aktivistkinjama iz ženske romske mreže koju čine romska udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, kreirao okruženje razumijevanja roda, budžeta i rodno odgovornog buđetiranja koje će moći primjeniti u radu svojih udruženja i mreže.

Učesnici/e su rado prihvatili ulogu zagovarača/ica rodne ravnopravnosti u svim oblastima života i rada. Budžet od prošlog vikenda posmatraju s oprezom dublje analizirajući javnu potrošnju s aspekta roda, osnosno učešća žena i muškaraca u potrošnji javnog novca.

Romkinje u Bosni i Hercegovini su diskriminirane najmanje prema 2 osnova:

  1. zato što su žene, i
  2. zato što pripadaju nacionalnoj manjini.

90% Romkinja nema nikakav pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i zaposlenju. Broj djevojčica Romkinja koje pohađaju odnovnu školu je izrazito mali u odnosu na broj dječaka (odnos je 3:7 u korist dječaka). Od ukupno 17 nacionalnih manjina, Romi/kinje predstavljaju najbrojniju manjinu u Bosni i Hercegovini.

Sve su to činjenice o kojima govori i igrano-dokumentarni film u produkciji udruženja Mladi Romi/kinje premijerno prikazan tokom treninga o rodno odgovornom budžetiranju.

Proces osnaživanja učesnika/ca romske populacije nastavlja se i dalje kroz program obuke, te umrežavanje s ovom populacijom iz drugih zemalja Zapadnog Balkana.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...