UMiD-ovci u akciji!

Projektni tim je u sklopu realizacije građanskih inicijativa posjetio tri lokalne zajednice i to: grad Mostar, općina Zenica i opština Gradiška, u kojima su polaznici/e obuke UMiD (Uči, misli i djeluj) počeli s uspješnim rješavanjem problema mladih svoje zajednice.

 

Učesnici/e obuke grada Mostara su uvidjeli kako mladi nemaju dovoljno znanja o aktivizmu i ljudskih pravima, te su kroz građansku inicijativu Tražimo liniju odlučili preuzeti stvar u svoje ruke i raditi na obrazovanju mladih. Radionica o temi Stavovi, predrasude i identitet održana je 2. marta 2013. g. Učesnici/e obuke Tražimo liniju su imali priliku učiti i o temama Ljudska prava, sankcionisanje, kršenje i zaštita ljudskih prava u BiH, Ustavno i lokalno uređenje BiH, a u narednom periodu će saznati nešto više o Aktivizmu.

umid9_-_LGI_-_Mostar_-_slika_2

Dok se u Mostaru aktivno radilo na promovisanju ljudskih prava, polaznici obuke iz Zenice su organizirali radionice o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, pod nazivom Ne hvala, ja bih kondom. Projektni tim je 4. marta 2013. g. posjetio uličnu akciju i javnu prezentaciju projekta. Mora se istaknuti uspješnost realizacije lokalne građanske akcije tokom koje je 80 mladih poslalo svoju aplikaciju za učešće, ali zbog ograničenog kapaciteta njih 47 je imalo priliku aktivno učestvovati na tri bazne radionici, od 11 – 13. marta 2013. g., i saznati više informacija o spolno prenosivim bolestima, neželjnoj trudnoći, pravilnoj upotrebi kontracepcijskih sredstava, prevenciji i simptomima različitih spolnih bolesti. Na završnoj (naprednoj) radionici, održanoj 16. marta 2013. g., učestvovalo je 16 mladih Zeničana/ki, koji su pokazali posebno interesovanje za aktivnosti u radionici. O navedenom problemu se ne priča u javnosti, međutim mladi Zenice su odlučni prenijeti znanje, zaštiti sebe i najbliže, te otkloniti sve predrasude i stereotipe o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

umid9_-_LGI_-_Zenica_-_slika_5umid9_-_LGI_-_Zenica_-_slika_6

Za to vrijeme se na sjeveru zemlje, tačnije u opštini Gradiška, počelo se s priprema kreativnih radionica za djecu i mlade. Projektni tim je imao priliku 17. marta 2013. g. prisustvovati radionici za djecu, tokom koje su najmlađi uživali iskazujući svoju kreativnost crtanjem i recitovanjem pjesmica o proljeću. Polaznici/e obuke planiraju održati sedam radionica na kojima će se kreativnim putem djeci približiti kulturu. Radionice će se bazirati na izradi ukrasa, predmeta i suvenira. Za mlade je planirana realizacija osam kreativnih radionica, koji će na jednostavan način usvojiti tehnike izrade predmeta od stakla, drveta, žice, svijeće i sličnog materijala. U sklopu radionica djeca će pripremiti predstavu koju će premijerno izvesti na završnoj manifestaciji 5. maja 2013. g., a mladi će sve uveličati izložbom svojih radova.

umid9_-_LGI_-_Gradiska_-_slika_3umid9_-_LGI_-_Gradiska_-_slika_4

Institut je ponosan što se uz njegovu podršku realiziraju lokalne građanske inicijative kojima mladi dokazuju da mogu činiti promjene ukoliko im se pruži prilika. Aktivnosti u ostalim lokalnim zajednicama su u toku, o čemu ćemo više pisati drugi put.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...