Uspostavljena radna grupa za stjecanje radnog iskustva mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine

Kako bi se stvorili uvjeti za pružanje profesionalne i učinkovite podrške i usluga nezaposlenim mladim ljudima, izrađen je dokument za unaprjeđenje kapaciteta javnih službi za zapošljavanje i građanskog društva u cilju razvoja i realizacije mjera za povećanje zapošljivost mladih i rada s javnim službama za zapošljavanje u oba bh. entiteta i Distriktu Brčko.

 

Uspostavljena je radna grupa koja je na prvom radnom sastanku, održanom 10. i 11. decembra 2012. g., analizirala predloženi dokument politike stjecanja radnog iskustva mladih i u narednom periodu će dati komentare i preporuke za unaprjeđenje nacrta dokumenta.

Radna grupa će učestvovati u izradi plana djelovanja, koji će ponuditi informacije o aktivnostima, učesnicima/ama i sredstvima koja su potrebna za provođenje politike i njeno usvajanje od relevantnih vlasti.

Članovi radne grupe za stjecanje radnog iskustva mladih su predstavnici/e ministarstava i relevantnih institucija, privatnog sektora i nevladinog sektora koje će imenovati odgovorne institucije/organizacije, a koji posjeduju neophodno iskustvo u oblasti zapošljavanja mladih. Sastanku je ispred nevladinog sektora prisustvovala i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT.

Program zapošljavanja i zadržavanja mladih (YERP) podržan je od strane Fondacije za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDGF) finansiran od Vlade Španije kao doprinos za unaprjeđenje nacionalnog vlasništva nad postignutim razvojnim ciljevima u okviru reforme UN-a. Pet UN-ovih agencija (UNDP, UNV, UNICEF, UNFPA i IOM), u partnerstvu s predstavnicima vlasti u BiH (Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, resorna entitetska ministarstva nadležna za obrazovanje i rad, Agencija za statistiku BiH, javne službe za zapošljavanje), privatni sektor i organizacije građanskog društva zajedno realizuju ovaj program u cilju unaprjeđenja zapošljivosti mladih BiH kreirajući usluge na tržištu rada.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...