Omladinski lideri/ke spremni za akciju

Tokom šestog modula, o temi Upravljanje projektnim ciklusom, polaznici/e obuke i predstavnik Povjerenstva za pitanja mladih Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH Kemal Zulić, su imali priliku naučiti šta je uspješan projekt i kako ga realizirati.

Svoje stečeno znanje će praktično pokazati tokom provođenja male akcije i na taj način uspješno riješiti određeni problem svoje lokalne zajednice.

Prvog dana radionice su imali priliku uvidjeti šta znači uspješan projekt i koji je njegov ciklus. Posebna pažnja je posvećena istraživanju i planiranju kako bi na što bolji način mogli definirati problem svoje zajednice. Definisanjem ciljeva uvidjeli su važnost dobre pripreme provođenja projekta.

Definiranjem željenih rezultat i aktivnosti učesnici/e obuke su stekli praktično znanje o pokazateljima uspjeha, pretpostavkama i rizicima s kojima se mogu sresti tokom realizacije projekta. Pored navedenog, tokom drugog dana, polaznici/e su pisali budžet, logički okvir, te davali prijedloge monitoringa i evaluacije projekata.

Predstavljanjem internog poziva i popunjavanjem projektnog obrasca za male akcije, polaznici/e obuke su praktično primjenili stečeno znanje. Zaključak trećeg dana obuke je spremnost omladinskih lidera/ki za akciju i preuzimanje odgovornosti, kako bi mijenjali društvo u kojeme žive.

umid9-radionica-30_novembar-2_decembar-slika_2

Tokom obuke je snimljen filma o UMiD-u, a svoj doprinos su dali učesnici/e devete generacije. Ovim filmom se želi ukazati na bitnost neformalnog obrazovanja kroz obuku UMiD, koja „proizvodi“ pokretačku snagu društva.

umid9-radionica-30_novembar-2_decembar-slika_4umid9-radionica-30_novembar-2_decembar-slika_5

Bitno je istaknuti i posjetu direktora kompanije IMEL iz Lukavaca gospodin Mevludina Čelikovića. Tokom posjete potpisan je sporazum o saradnji između kompanije IMEL i KULTA, kojim će se nastaviti uspješna saradnja.

umid9-radionica-30_novembar-2_decembar-slika_3umid9-radionica-30_novembar-2_decembar-slika_6

Šesti modul obuke je održan od 30. novembra do 2. decembra 2012. g. u Obrazovno – razonodnom centru za mlade SPAJALICA u Ilidži.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...