Narandžasti dan u BiH: danas je u svijetu svaka treća žena zlostavljana

Srijeda – 25. jula je prvi Narandžasti dan (Orange Day) organiziran u cilju podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama koji u okviru Global UNiTE Youth Network kampanje za Bosnu i Hercegovinu organiziraju Institut za razvoj mladih KULT iz Sarajeva i Perpetuum Mobile iz Banje Luke. Simboličnog naziva – Naradžasti dan, ova akcija svjetskih razmjera će biti provedena u brojnim gradovima širom Planete, s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojkama.

Kampanja će se obilježavati svakoga 25. tokom pedstojećih mjeseci, završno s 25. marta 2013. g. kada će početi 57. sesija Komisije o položaju žena: eliminacija i prevencija svih obilka nasilja nad ženama i djevojkama. Želimo podići i razviti svijest o rastućem problemu i negativnom trendu nasilja nad ženama, ali ne samo tokom jednoga dana u godini već na mjesečnoj osnovi. Posebnu snagu ovoj inicijativi daje činjenica da se istoga dana i na isti simboličan način provodi u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži.

Danas je u svijetu svaka treća žena zlostavljana. Zato, skrenimo pažnju na ovaj rastući problem i 25. jula, u znak solidarnosti, nosimo barem jedan odjevni predmet ili modni dodatak narandžaste boje. Svoju podršku iskazujete i objavljivanjem Vaših fotografija nastalih tokom ove kampanje na facebook stranici http://www.facebook.com/volontiranje.u.KULTU, ili slanjem na nejra.kadic@kultbih.org.

Fotografije podrazumijevaju Vas, cijenjeni sugrađani/ke, Vaše prijatelje, komšije ili poznanike ukrašene simboličnom narandžastom bojom.

(KOŠNICA – KULTOVA inicijativa koja je ojačala 180 mladih liderki iz bh. omladinskih organizacija)

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...