Kriju li političari svoju imovinu?

Centar za humanu politiku iz Doboja i KULT proveli su istraživanje o prijavljenoj imovini  stranačkih kandidata za državni i entitetski nivo vlasti na izborima 2006. i 2010. godine. Rezultate istraživanja predstavili su na konferenciji za javnost održanoj 21. decembra u Media-centru u Sarajevu.

Podaci o prijavljenoj imovini su prikupljeni, preneseni iz nepreglednih imovinskih kartona u pregledne tabele, analitički obrađeni, međusobno upoređeni (2006. s 2010.) i učinjeni dostupnim javnosti. Rezultati do kojih se došlo govore o tome da se vladajuće strukture sve više bogate u odnosu na građane koje zastupaju. Nepravovremeno prijavljivanje imovine, izostavljanje podataka, čak i onih osnovnih identifikacionih, zanemarivanje detaljnijeg opisa imovine, nepoštivanje zakonskih smjernica u popunjavanju izjave o imovinskom stanju i dr. pokazuju neodgovornost kandidata, za koju se bojimo da je uvertira za mnogo veću neodgovornost koja bi mogla slijediti nakon njihovog ulaska u vlast.

Problem očigledno leži u činjenici da nemamo nadležno tijelo za ispitivanje istinitosti sadržaja u izjavama kandidata o imovinskom stanju, jer Agencija za prevenciju korupcije još nije imenovana, iako je donesen Zakon o njenom formiranju. Još veći problem je u tome što se činjenica da Centralna izborna komisija nije nadležna za sadržaj imovinskih kartona potencira u javnosti tokom izbornog procesa, što ohrabruje kandidate da svoje izjave o imovini modeliraju na način koji im odgovara. Nadamo se da će naše istraživanje biti doprinos reguliranju ove oblasti, da će probuditi interes javnosti i da ćemo na sljedećim izborima imati korektniji odnos kandidata prema ovoj zakonskoj obavezi.

.

 

konferencija_CHP_i_KULT_2

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...