KULT na sastanku osnivanja Ženske alternativne vlade BiH

Drugi sastanak povodom osnivanja ženske vlade BiH koja je inicijativa Fondacije CURE i Helsinškog parlamenta građana Banje Luke održan je jučer, 2. Februara 2012. g. u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovale i predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT kao i predstavnici/e drugih organizacija, kao što su Vijeće Evrope, Helsinški komitet, OSCE, Fondacija CURE.

Prvi sastanak povodom osnivanja ženske vlade BiH održan je krajem prošle godine, 27. decembra 2011. g. u Banja Luci.

Predstavnica Helsinškog parlamenta građana Banja Luke i koordinatorica projekta Ženska strana politike, Vesna Stojanović, upoznala je javnost o realizaciji projekta kroz tri faze.

Prva je osnivanje ženske političke akademije koju će pohađati 26 učesnica kroz 3 modula u toku godinu dana, s nadom da će se druga generacija akademije upisati na jesen ove godine. Prvi modul će biti održan u februaru u Laktašima gdje će učesnice imati predavanja od strane stučnih predavača/ica na teme Rod i politika, Rod i mediji i Rod i društvena moć/odgovornost.

Druga faza je formiranje Ženske alternativne vlade BiH koja će djelovati kao vlada u sjenci, te će promovisati ženski kadar kao i politički obrazovane žene. Vlada se sastoji od ministarstava, kako 9 osnovnih tako i onih za koje žene smatraju da su bitne i potrebne. Sastanku je prisustvovala i glumica Minka Muftić koja je predložila Ministarstvo za moral/ duhovnost, smatrajući da je jako bitno vratiti moral u društvo. Predložene ministrice su uspješne i inovativne žene u BiH. Naglašeno je kako Nezavisne novine i Oslobođenje već rade na projektu uspješne i nezavisne žene u BiH, a u svakom novom broju je predstavljena jedna uspješna žena.

Treća faza je formiranje čitalačkog foruma između fakulteta Političkih nauka u Sarajevu i Banja Luci, ali i ostalih fakulteta na temu rodna ravnopravnost. U toku ove faze biće dodijeljenje dvije stipendije tj. studijske posjete (u Banja Luku i Sarajevo) za pisanje magistarskog ili diplomskog rada koja uključuje temu spola.

Predstavnica Helsinškog komiteta za BiH Branka Inić je istakla kako je bitno naznačiti šta je problem, uraditi analizu, kao i razlog zbog čega se formira i želi osnovati Ženska alternativna vlada. Marija Kolobarić nakon što je istakla pijedloge i sugestije u vezi osnivanja Ženske alternativne vlade pozvala je nevladin sektor na Otvorene dane Historijskog muzeja u utorak, 7. februara 2012. g. sa početkom u 12 sati.

Sastanak je završen nakon što su sve sugestije i prijedlozi zapisani, a u ponedjeljak 6. februara 2012. g. izlazi zvanični spisak ministarstava i ministrica na čelu Ženske alternativne vlade BiH.

Učesnice KULTOVOG projekta KOŠNICA – jačanje mladih liderki u omladinskim organizacijama nastavit će sa svojim doprinosom inicijaviti uz poruku: „Žene probudite se! Zvono razuma odjekuje cijelim svemirom: otkrijte svoja prava! Moćno carstvo prirode ne okružuje vaše predrasude, fanatizam, praznovjerje i laži. Budite hrabre, snagom razuma oduprite se praznom hvastanju nadmoći, ujedinite se.“

Više informacija možete dobiti na web stranicama www.zenskastranapolitike.hcabl.org i www.hcabl.org.

.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...