Predstavljanje Programa Evropa za građane

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine, u saradnji sa projektom Podrška Vladi BiH u procesu evropskih integracija i koordinaciji pomoći Evropske zajednice – Faza III i projektom TACSO – kancelarija u BiH, u hotelu Hollywood održali su seminar o temi predstavljanje Programa Evropa za građane. Pored predstavnika/ca organizacija civilnog društva seminaru su  prisustvovale i predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT.

Osnovni cilj seminara bio je predstavljanje Programa kao i mogućnosti koje isti pruža za organizacije civilnog društva i jedinice lokalne samouprave. Također, na seminaru su predstavljena iskustva Republike Hrvatske u procesu pristupanja i korištenja Programa.

Evropa za građane (Europe for Citizens) je program Zajednice čiji je cilj aktivno evropsko građanstvo kao i pružanje podrške uključivanju građana u proces evropskih integracija. Svrha je programa osnažiti sudjelovanje građana u procesu evropskih integracija kroz rasprave i razmjene mišljenja o Evropskoj uniji, zatim, jačati evropski identitet te promicati interkulturalni dijalog i razumjevanje među građanima evropskih zemalja.

Zemljama Zapadnog Balkana, pa time i Bosni i Hercegovini otvorena je mogućnost učešća u programima Zajednice kako bi se podržali njihovi napori na putu evropskih integracija.

Učesnicima/ama seminara obratili su se predstavnici/e Ministarstva pravde BiH, Delegacije Evropske unije u BiH, Direkcije za evropske integracije kao i predstavnici/e TACSO projekta u BiH.

.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...