Mlada Evropa

Nije dovoljno samo govoriti o miru – čovjek mora vjerovati u njega. I nije dovoljno samo vjerovati u njega – čovjek mora raditi za njega.“ Nelson Mandela

Budući da je izgradnja mira i povjerenja među ljudima konstantan proces na kojem trebamo raditi uključujući sve sektore društva, priča o miru je uvijek aktuelna tema. Vjerovanje u mir među ljudima i rad na promociji mira su vrijednosti koje nemaju alternativu.

 

2014. godina je godina u kojoj se obilježava stota godišnjica od početka Prvog svjetskog rata i sjećanja na jedne od najcrnjih dana ljudske historije.

28. juna 1914. g., mjesec prije početka Prvog svjetskog rata, 19-ogodišnji Gavrilo Princip ispalio je dva hica u starom dijelu grada Sarajeva, ubivši Nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu. Usljed političke klime tog vremena, posljedice ubistva su bile katastrofalne. Na stotu godišnjicu od ovog događaja Grad Sarajevo organizira različite kulturne i obrazovne i komemorativne aktivnosti. Ključnu ulogu u ovome ima Fondacija Sarajevo srce Evrope, inicijativa podržana od strane Evropske unije i nekoliko zemalja članica.

U ovom kontekstu, Institut za razvoj mladih KULT u saradnji s Njemačkom ambasadom u BiH implementira inicijativu pod nazivom Mlada Evropa. U okviru ove inicijative, Institut je organizirao međunarodnu konferenciju mladih u Sarajevu u periodu od 26. juna do 3. jula 2014. g. Na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu imali smo više od 100 mladih ljudi iz 20 različitih zemalja i iz Sjedinjenih Američkih Država. Osmodnevna konferencija u junu/julu 2014. g. primijenila je inovativan metodološki pristup kroz ohrabrivanje dijaloga i saradnje u cilju promoviranja globalnih vrijednosti saosjećanja, različitosti i pomirenja. Tri su najvažnije zaključka mladih s ove konferencije: aktivno učešće mladih u demokratskom procesu, međunarodno umrežavanje mladih i prevazilaženje nacionalizma.

Upravo na ova tri zaključka mladi grafiteri/ke iz Njemačke i BiH su u martu 2015. g. na međunarodnom grafiterskom događaju oslikali prostoriju Obrazovno-razonodnog centra za mlade SPAJALICA i time poslali šarenu poruku mira, učešća mladih u društvu, međunarodne saradnje i prevazilaženja nacionalizma.

Vjerujemo da je dijeljenje prošlosti, ključ oblikovanja budućnosti, stoga se iz Sarajeva selimo u druge gradove BiH u kojima održavamo regionalne konferencije. Regionalne konferencije koje promoviraju vrijednosti mira održavaju se u Mostaru, Banja Luci i Tuzli. Na regionalnim konferencijama učestvuju: općinski službenici/e za mlade, predstavnici/e nevladinog sektora, vijeća mladih/omladinski savjeti, omladinski lideri/ce, te ostali borci za prava mladih u BiH. Pored diskusije o tri ključna zaključka s međunarodne konferencije mladih, u bh. gradovima govorimo o snagama, slabostima, prilikama i prijetnjama za mlade ljude u BiH. Zaključci s konferencija mogu poslužiti kao pomoć institucijama vlasti svih nivoa kako bi kreirali strategije i politike prema mladima kojima se garantira bolji položaj mladih u BiH.

„Mir je nagrada sam po sebi.“ Mahatma Gandhi

 

Kontaktne osobe u projektu: 

Nejra Neimarlija, projektna koordinatorica

( nejra.neimarlija@kultbih.org)

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...