Jačanje institucija vlasti i procesa (SGIP) u BiH

Institut za razvoj mladih KULT partner je u projektu Jačanje institucija vlasti i procesa u BiH, koje provodi State University of New York/Center for International Development (SUNY/CID). Projekt finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj projekta je pružanje podrške BiH na putu ka euro-atlantskim integracijama jačanjem kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, implementirale i osigurale odgovornije i učinkovitije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Europskoj Uniji.

 

Implementatori projekta usko će sarađivati s parlamentima BiH i FBiH, s izabranim ministarstvima u Vladi i izabranim kantonalnim vladama, organizacijama civilnog društva i ostalim partnerima iz oblasti razvoja, kako bi se postigli ciljevi iz sljedeće četiri komponente:

– unapređenje kreiranja politika procesu donošenja zakona

– unapređenje procesa pripreme budžeta, njegovog razmatranja, usvajanja i implementacije

– jačanje sistema javne odgovornosti i transparentnosti

– jačanje uloge i kapaciteta žena u institucijama vlasti, procesima i sistemima.

Projekt će osigurati podršku izvršnim institucijama u šest područja: zdravstvu, zaštiti okoliša, lokalnom ekonomskom razvoju, reformi pravosudnog sektora, rodnoj ravnopravnosti i pitanjima mladih. Cilj ovih aktivnosti je jačanje kapaciteta vlasti da obavljaju participatorno planiranje, budžetiranje i nadzor i usvajanje zakona u skladu sa zahtjevima EU.

KULT će sarađivati sa SUNY/CID-om na izradi i implementiranju aktivnosti koje će doprinijeti razvoju nacrta zakona uz korištenje standardizirane metodologije za razvijanje politika (SPDM). Aktivnosti KULT-a vezane za poboljšanje razvijanja politika u procesu donošenja zakona uključivat će pružanje tehničke podrške, istraživanje, sudjelovanje u radnim grupama i facilitaciju procesa konsultiranja interesnih strana. KULT će također sudjelovati u aktivnostima vezanim za poboljšanje procesa pripreme, usvajanja i implentiranja budžeta, kao što su radionice za stvaranje mehanizama participativnog planiranja u procesu donošenja budžeta. KULT će sudjelovati u radionicama kako bi jačao kapacitete te interesnim stranama stavio na raspolaganje svoje iskustvo s radom u omladinskom sektoru. KULT će doprinijeti procesu jačanja sistema javne odgovornosti i transparentnosti pružajući informacije, izvještaje o monitoringu i analize politika, te podršku parlamentarnim komisijama u izradi izvještaja o revizorskim izvještajima.

Donator: USAID (Američka agencija za međunarodni razvoj)

Partner: CID/SUNY (Centar za međunarodni razvoj Državnog univerziteta New York)

U implementaciji projekta učestvuju: 

Institut za razvoj mladih KULT

Prava za sve

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...