Omladinski start-up biznisi

Institut za razvoj mladih KULT započinje provođenje aktivnosti u sklopu projekta Omladinski start-up biznisi, namijenjenog smanjenju nezaposlenosti mladih uvođenjem institucionalnih mehanizama podrške mladih preduzetnicima i uključujući finansijsku i savjetodavnu pomoć nezaposlenim mladih osobama zaintersiranim za samozapošljavanje.

 

Institut za razvoj mladih KULT sarađivat će sa sedam općina iz FBiH (Bosanska Krupa, Gračanica, Ilidža, Kakanj, Novi Travnik i Odžak) i tri općine iz Republike Srpske (Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Vlasenica), kako bi osigurali održivost uspostavljenih mehanizama pružanja podrške mladima zainteresiranim za pokretanje vlastitog biznisa, otvarajući vrata dugoročnom uspjehu i sigurnijim radnim mjestima. Lokalne zajednice finansijski će podržati najmanje 15 mladih, dok će 50 mladih dobiti priliku da kroz volonterski angažman i stručnu savjetodavnu podršku jačaju svoje vještine i steknu kompetencije za lakše zapošljavanje.

Uz usmjeravanje mladih na samozapošljavanje i preduzetničke pothvate, Institut će s lokalnim zajednicama sarađivati i na unapređivanju postojećih procedura i strategija pružanja podrške mladima, te izradi modela podrške za pokretanje omladinskih biznisa.

Još jedan važan cilj projekta, pored uspostavljanja mehanizma institucionalne podrške, je i osvještavanje mladih o mogućnostima samozapošljavanja koje im pruža vlastita lokalna zajednica.

Projekt Omladinski start-up biznisi finansiraju lokalne zajednice i YEP (Youth Employment Project).

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...