Jačanje uloge žena u ZDK

Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku UNWOMEN, pokrenuo je inicijativu “Jačanje uloge žene u ruralnim područjima Zeničko-dobojskog kantona”. Inicijativom su obuhvaćene dvije općine: Visoko i Doboj Jug sa kojima će se napraviti Akcioni plan za poboljšanje položaja žene iz ruralnih područja.

 

Inicijativom se nastoji poboljšati općinska i kantonalna rodna osjetljivost, te podržati zagovaračke napore za promjene politika i budžeta kroz rodno odgovorno budžetiranje.

U skopu inicijative provest ćemo istraživanje stanja koje obuhvata:

– izradu analize institucionalnog okvira,

– prikupljanje mišljenja ciljne skupine,

– prikupljanje stručnog mišljenja

– Konzultacije .

Podaci prikupljeni od svih izvora će se odrediti, analizirati i sastaviti u 3 zasebne dokumente koji sadrži odgovarajući istraživački analizu (analizu institucionalnog okvira, potrebe i probleme žena u ruralnom području u općini Visoko, potrebe i probleme žena u ruralnom području u općini Doboj -Jug).

Kako bi se osiguralo lokalno vlasništvo cjelokupnog procesa i bolje upravljanje svim fazama projekta, formirat će se višesektorska Radna grupa za razvoj Akcijskog plana, za svaku od 2 ciljnih općina. Radne skupine bit će sastavljene od predstavnika/ca općinskih i kantonalnih komisija za ravnopravnost spolova, vijećnika, općinskih predstavnika/ca, organizacija civilnog društva, uključujući i mlade i žene, kao i druge zainteresirane strane.
Institut za razvoj mladih KULT održat će obuke za članove Radne grupe na 1. Gender mainstreaming 2. Rodnoodgovorno budžetiranje s naglaskom na ulogu žene iz ruralnih područja na ukupni razvoj lokalne zajednice.
Nalazi istraživanja analiza će se koristiti za razvoj akcijskih planova kao strateške osnove za unapređenje položaja žena u ruralnim područjima u 2 općiname. Akcioni planovi će biti usklađen s GAP, postojećih strateških dokumenata, kao i odgovarajućih akcijskih planova Kantona, Federacije BiH.

Donator:

UNWOMEN 

Partneri: 

Općina Visoko

Općina Doboj Jug

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...