Istinska motivacija na putu ka boljem obrazovanju

Ove sedmice svoju avanturu zvanu Uči, Misli i Djeluj! za nastavno i stručno osoblje srednjih škola započelo je 22 profesionalaca koji rade s djecom i mladima kroz formalno obrazovanje. Treća generacija ove obuke već na prvom modulu je pokazala istinsku motivaciju da iskoristi priliku kako bi unaprijedila svoje vještine i sposobnosti, a sve s ciljem da svojim učenicima omogući bolje obrazovanje.

Program obuke UMiD za nastavno i stručno osoblje srednjih škola razvijen je kao odgovor na potrebu za podrškom nastavnicima i stručnom osoblju, a pomaže u razvijanju ključnih vještina za efikasno planiranje i provođenje procesa učenja temeljenog na iskustvenim metodama. Cilj ove obuke je omogućiti učesnicima usvajanje inovativnih metoda rada i novih tehnika koje će unaprijediti interakciju s učenicima i podići kvalitet obrazovnog procesa.

Jedan od učesnika, Emir Ustavdić, profesor ekonomske grupe predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu izjavio je: “Nakon prvog modula sam stekao nova poznanstva i prijateljstva iz svih dijelova Bosne i Herceovine. Kada je u pitanju ova obuka, vrhunski predavači i gosti, sa odlično osmišljenim radionicama putokaz su nama – prosvjetnim radnicima, kako da još bolje i kvalitetnije osmislimo naše časove. Pošto pripadam generaciji mlađih profesora, koji već na inovativan način prilaze učenicima, ovaj modul je svojevrsni dokaz da smo na ispravnom putu. Radujem se novim modulima i novom znanju i vještinama koje ćemo usvojiti.“

Tokom trodnevnog modula, učesnici su istraživali nove strategije za unapređenje svog rada s učenicima te kako primijeniti inovativne i kreativne metode podučavanja koje su učinkovite i relevantne. Glavni fokus bio je na kreiranju poticajnog okruženja koje će motivirati učenike i opremiti ih za kontinuirano učenje tokom njihovog života.

Darija Zečević-Paštar, profesorica engleskog jezika u Srednjoj školi „Tin Ujević“ u Glamoču podijelila je svoje iskustvo: “Nakon završenog prvog modula obuke, slobodno mogu da kažem da je prijava na obuku bila pun pogodak. Upoznati tako stručne i pozitivne trenere, a zatim i profesore srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine koji su puni entuzijazma i iskustva te želje da to i prenesu drugim ljudima je veliko bogatstvo. Sa velikom željom za daljim učenjem iščekujem sljedeći susret!“

Razumijevajući značaj vremena koje djeca i mladi provode u školama te predanost nastavnog osoblja, obuka naglašava ključnu ulogu nastavnika u životima djece i mladih. Nastavnici su ključni stub u sistemu koji doprinosi jačanju mladih, pripremaju ih za aktivno sudjelovanje u društvenim promjenama i ostvarivanje boljeg položaja u društvu.

Edina Čomić, profesorica bosanskog jezika i književnosti u 2. Gimnaziji Mostar istaknula je: “Bila je čast naći se među 22 ljudi željnih znanja i novih vještina kojima žele popraviti obrazovanje i škole u kojima rade napraviti boljim mjestima za učenje. Ova tri dana su bila prilika koju smo iskoristili za učenje, interesantnu podjelu iskustva, zajednički rad, ali i za druženje. Nadam se da će svih 22 učesnika pozitivnu energiju, koje nije manjkalo, ponijeti i raširiti u svojoj radnoj sredini.”

Institut za razvoj mladih KULT s velikim entuzijazmom iščekuje nadolazeće susrete te kontinuiranu podršku u ostvarivanju inovativnih ideja koje će proisteći iz ovog programa. Cilj Instituta je potaknuti kreativnost i zajednički rad kako bi se iznjedrila rješenja koja će unaprijediti obrazovanje i društvo.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *