Zakon o volontiranju FBiH

Mladi će kroz usvojeni Zakon o volontiranju u FBiH imati raspoložive mehanizme za vlastitu izgradnju ličnosti, mogućnost stjecanja vještina i iskustva koje ne mogu steći tokom formalnom obrazovanja, njihovo volontersko iskustvo će biti priznato i vrjednovano prilikom zapošljavanja, što bi uvelike ublažilo diskriminaciju mladih na tržištu rada s obzirom da poslodavci zahtijevaju posjedovanje najmanje dvije godine radnog iskustva.

 

U razvoju sektora mladih, volonterstvo ima veliki značaj i potencijal da se kroz takve aktivnosti razvija društveni kapital. Nezaposlenost je ogromna među mladima u BiH, oko 40%, a postoji veliki interes u omladinskom sektoru da se kroz volontiranje stekne radno iskustvo, razvijaju vještine i pomaže zajednici.

 Ovom inicijativom smo postigli se usvoji Zakon o volontiranju u FBiH, te uspostave održivi mehanizmi saradnje vlasti i omladinskog sektora kroz implementaciju još neprovedenih, ali važnih stavki entitetskih zakona o mladima. U budućem periodu nam je važno raditi na promociji donešenog zakonskog riješenja i njegovoj implementaciji u saradnji s nadležnim institucijama.

 Konkretnije, ovom inicijatovom se: 1) javno zagovaralo usvajanje Nacrta i Prijedloga zakona o volontiranju u FBiH, 2) održale javne rasprave u kantonima FBiH vezano za zakon o volontiranju, 3) izradio Prijedlog zakona o volontiranju, 4) uputio Prijedlog zakona u proceduru usvajanja. 

 Dok će se u narednom periodu raditi na promociji zakona.

Za vrijeme trajanja procesa se sarađivalo i radilo sa Parlamentom FBiH, Komisijom za pitanja mladih Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, javnosti u FBiH koja je učestvovala na javnim raspravama Zakona o volontiranju (nevladine organizacije, neformalne grupe, inicijative, pojedinci), organi lokalne uprave u FBiH, omladinske organizacije u cijeloj BiH, vijeća mladih / omladinski savjeti iz cijele BiH.

Korisnici su nadležne općinske, kantonalne i entitetske vlasti u cijeloj BiH, volonteri/ke, a posebice pasivni mladi ljudi, marginalizirane grupe mladih, nevladine organizacije.

Rezultatima inicijative će se povećati mogućnosti i prednosti volontiranja kroz usvajanje legalnog okvira; stvoriti održivi mehanizmi saradnje vladinog i nevladinog omladinskog sektora, te inicijativa mladih da zastupaju svoje interese kroz saradnju na omladinskim projektima i strategiju prema mladima, što doprinosi sveukupnom poboljšanju kvalitete života mladih u BiH.

Motivacijski video o volontiranju, Komisija za koordinaciju pitanja mladih BiH

 

Formalni partner u projektu:

Komisija za pitanja mladih Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Drugi partneri:

UNV-ova radna grupa za izradu zakona o volontiranju

 

Kontaktne osobe u projektu:

Amila Hodžić, amila.hodzic@kultbih.org

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...