Za mlade u 2015. godini izdvojeno 1.714.000 KM

Prema podacima analize Budžeta FBiH s aspekta mladih, a u skladu s informacijama javno dostupnim na internetskim stranicama resornih ministarstava, za mlade je u 2015. godini izdvojeno 1.714.000 KM, što čini 0,07% od ukupnog Budžeta FBiH za 2015. godinu. Uporedbe radi, u 2014. godini iz Budžeta FBiH izdvojeno je 2.298.700 KM, što je u 2014. godini činilo 0,10% Budžeta FBiH. Izvršenje sredstava namijenjenih mladima u 2014. godini bilo je oko 99%, dok je u 2015. godini izvršenje bilo 90%. 
Iako je u 2015. godini planirano 20 miliona KM za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje, koji bi se dijelom odnosio na mlade, ovaj transfer nije izvršen, u skladu s informacijom iz Izvještaja o izvršenju Budžeta FBiH za 2015. godinu. 
Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT podatke je predstavila u okviru  prezentacije na temu Izvještaj o izvršenju Budžeta FBIH za 2015. godinu, koja je održana u okviru USAID-ovog Projekta Jačanje institucija vlasti i procesa u BiH (USAID/SGIP), u kojem je Institut partner. Prezentacija je održana 15. juna. 2016. godine, a prisustvovali su pojedini zastupnici iz Parlamenta Federacije BiH, predstavnici nekih agencija Vlade FBiH te organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija.
U toku Prezentacije, istaknuti su izazovi mladih i omladinskih organizacija kada je riječ o pristupu javnim pozivima preko kojih mladi i omladinske organizacije dolaze do sredstava za svoje projekte ili pokretanje svojih biznisa. Zaključeno je da je potrebno unaprijediti dostupnost informacija o programima za mlade, kroz uključivanje dodatnih kanala komunikacije i informisanja, kao što su društvene mreže, koje mladi aktivno koriste.
Najvažniji zaključci Prezentacije jesu da je potrebno omogućiti svim aplikantima jednaka saznanja o razlozima dobijanja, ali i razlozima odbijanja projekata omladinskih organizacija kako bi narednih godina njihove projektne aplikacije bile što bolje. Također, staknuto je da je potrebno uskladiti oblasti za apliciranje sa strateškim opredjeljenjima iz Strategije prema mladima FBiH, te proširiti oblasti za koje mladi mogu namjenski aplicirati ili gdje bi mladi bili posebno ohrabreni da se prijave, kao što je naprimjer IT sektor, poljoprivreda, drvna indistrija i slično.
PPD Sarajevo 2 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...