Velike ideje običnih ljudi

Mira Rašić već 27 godina radi na tržnici u Ljubuškom. Radi i ljeti i zimi, i kada pada kiša  i snijeg. Uslovi za rad na ovoj tržnici nisu za pohvaliti, ali je Mira odlučila preuzeti stvar u svoje ruke i pokrenuti inicijativu zajedno sa drugim ženama kojima je tržnica izvor zarade.

Inicijativu da naprave krov objekta tržnice, kako više ne bi bili izloženi vremenskim neprilikama, prijavili su i timu inicijative Snaga lokalnog, koji je prethodnih dana boravio u ovoj općini.

 

 

 

Institut za razvoj mladih Kult inicijativu “Snaga lokalnog”, namijenjenu svim građanima koji imaju ideju kako poboljšati stvari u svojoj lokalnoj zajednici, predstavio je i u Bihaću i Trebinju, a rezultat posjeta su inicijative građana koje će njihovu lokalnu zajednicu učiniti boljom.

Predložene su inicijative za uvođenje novih autobuskih linija, uređenje autobuskih stajališta, atletske staze, ali i brojne druge koje bi lokalnom stanovništvu trebale poboljšati kvalitet života.

Stotine građana imale su priliku govoriti o problemima u svojoj lokalnoh zajednici, predložiti inicijativu koju žele sami realizovati, ali i saznati detalje o samoj inicijativi „Snaga lokalnog“.

sl web2

Inicijativom Snaga lokalnog bit će obuhvaćene 32 lokalne zajednice iz BiH, a mogu se obratiti svi građani, fizička i pravna lica, te neformalne grupe koji su prijavljeni u lokalnim zajednicama koje su u ovom programu, a to su: Bihać, Bosansko Grahovo, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Berkovići, Bileća, Bužim, Cazin, Čapljina, Čitluk, Drvar, Gacko, Glamoč, Grude, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Ključ, Krupa na Uni, Kupres, Ljubinje, Ljubuški, Neum, Nevesinje, Novi Grad, Petrovac, Posušje, Prozor/Rama, Ravno, Ribnik, Stolac, Trebinje i Velika Kladuša. 

Snaga lokalnog nije isključivo program finansijske podrške, nego prvenstveno inicijativa povezivanja aktera u lokalnim zajednicama koji će surađivati u rješavanju konkretnog problema zajednice, uključujući lokalno stanovništvo u potencijale, te stavljajući potrebe stanovništva na prvo mjesto.

Inicijativu Snaga lokalnog zajedno provode USAiD BiH i Institut za razvoj mladih KULT.

Kompletan tekst javnog poziva možete preuzeti ovdje.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...