Vanjski dug BiH čini oko 70% ukupnog duga

U četvrtak,  23.6.2016. godine održana je 26. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). Na ovoj sjednici prihvaćena je Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembra 2015. godine. Na vanjski dug od ukupnog duga otpada 70,38%, dok na unutarnji dug otpada 29,6%. Stanje unutarnjeg duga nije potpuno, zbog nepotpunih informacija koje niži nivoi dostavljaju Ministarstvu finansija i trezora BiH. U ukupnom dugu BiH, s 55% učestvuje Federacija BiH, 44% Republika Srpska, te 0,3% Brčko Distrikt.  

Usvojen je Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2015. godinu. Iz Ureda su istakli da imaju nedostatak kapaciteta, a da godisnje imaju veliki broj žalbi koje je potrebno riješiti u jako kratkom roku. U 2015. godini bilo je 1820 žalbi, a pokrenute su tri prekršajne i jedna krivična prijava. 

Primljena je k znanju Informacija Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UNO BiH) o poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje carinskim terminalima“. Usvojen je i zaključak kojim se traži od Upravnog odbora UNO BiH i UNO BiH da u potpunosti realiziraju preporuke Ureda za reviziju institucija BiH povodom revizije učinka o temi: „Upravljanje carinskim terminalima“.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...