UMiD – Uči, misli i djeluj!

Program jednogodišnje obuke omladinskih lidera/ica za aktivno uključivanje u društvenu zajednicu i poslovni svijet

Institut za razvoj mladih KULT provodi certificiranu obuku omladinskih lidera/ki „Uči, misli i djeluj!“, koja polaznicima/ama, između ostalog, nudi mogućnost da steknu samopouzdanje, sagledaju svoje sposobnosti i potencijale te razviju osjećaj za odgovornost u društvu i steknu vještine timskog rada i liderstva.

Obuka Uči, Misli i Djeluj! zvanično je priznati vid neformalnog obrazovanja koje mladima pruža mogućnost stjecanja različitih kompetencija koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada, a program se sastoji od seminara, praktičnih vježbi i volonterskog rada. UMiD je namijenjen mladim ljudima do 30 godina. Obuka UMiD omogućava da mladi postanu aktivni lideri/ce u svojoj lokalnoj zajednici i pomognu u rješavanju problema mladih, upoznaju nove prijatelje, nauče nove vještine, druže se i usavrše sebe. Svi polaznici/e obuke postaju građanima/kama koji svojom voljom preduzimaju korake kako bi mijenjali društvo u kojem žive, iskazuju svoje mišljenje i aktivno sudjeluju u donošenju odluka svoje zajednice.

UMiD obuka traje godinu dana, a polaznici/e obuke (omladinski lideri/ce) tokom njenog trajanja aktivno učestvuju u realizaciji lokalnih građanskih inicijativa (LGI) u svojim lokalnim zajednicama. Lokalna građanska inicijativa jeste akcija, aktivnost građana/ki usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem živi. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve sa ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanje problema u zajednici u kojoj žive. Inicijative su organizirane uz podršku ostalih mladih, omladinskih organizacija, lokalne uprave iz BiH kao i polaznika/ca ranije održanih UMiD obuka.

Značajnu podršku projektu daje i UMiD Alumni – mreža omladinskih lidera/ica koji su do sada završili obuku UMiD. Na ovaj način kreiran je i „izvor pametnih ideja“, a cijeli program je dobio pokretačku snagu koja je u stanju prepoznati trenutne probleme i utjecati na njih, zagovarajući promjene u društvu.

Kako bismo mladima, nadležnim institucijama, donatorima, partnerima i javnosti predstavili i približili samu obuku izdali smo brošuru u kojoj možete dobiti detaljnije informacije, ne samo o obuci već i o važnosti neformalnog obrazovanja i njegovog priznavanja. Brošuru na bosanskom i engleskom jeziku možete preuzeti klikom na odgovarajući jezik.

Svi moduli obuke se održavaju u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA

Video o UMiD-u možeš pogledati ovdje

Video o lokalnim građanskim inicijativama možeš pogledati ovdje

Obuka “Uči, misli i djeluj!” uglavnom se provodi jednom godišnje.

Ako si zainteresiran/a, raspitaj se još danas kako ne bi propustio/la prijavni rok.

Više informacija na zorana.tovilovic@kultbih.org

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...