Stipendisti/ce Instituta na seminaru u Italiji

Krajem prošlog mjeseca troje stipendista/ica Instituta (Nedim Zeković, Senka Imamović i Ajla Hasković) učestvovalo je na treningu namijenjenom omladinskim radnicima/ama održanom u Cagliariju pod nazivom „Easy Transitions – Work in Progress“. Sedmodnevni trening omogućio je mladim predstavnicima/ama Instituta da prošire svoje znanje o izgradnji kapaciteta koji će omogućiti mladim ljudima da povećaju svoje šanse na tržištu rada. Nova znanja su stjecali s mladim i poduzetnim ljudima iz još sedam zemalja – Italije, Estonije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Bugarske i Albanije.

Trening je organiziran uz podršku programa Erasmus+, a organizator treninga je Associazione TDM 2000 iz Cagliarija.

Tokom treninga su se koristile neformalne obrazovne metode, kao što su igranje uloga, simulacije, diskusije, grupni rad itd. koristeći model učenja kroz rad. S obzirom na to da je fokus bio na povećanju zaposlenosti mladih, mnogo pažnje se posvetilo pisanju inovativnog i kreativnog CV-a, kao i savjetima za ponašanje na intervjuu.

Da bi „izgradili“ dobar CV i dobili priliku za intervju za posao, veoma su bitne vještine i kompetencije. Tokom treninga je rađena simulacija prikupljanja potrebnih i najatraktivnijih vještina koje traže poslodavci u formi popunjavanja Youth Pass certifikata. Deset glavnih vještina uključuje: komunikacijske i socijalne vještine, preduzetničke vještine i inicijativu, menadžerske i liderske vještine, vještine organiziranja vremena, raspoređivanje budžeta i finansija, informacijske vještine, zdrave životne navike itd.

Stipendisti/ce su s drugim učesnicima/ama razmijenili statističke podatke te iskustvene priče o situaciji u kojoj se nalaze mladi ljudi u BiH, razmijenili su i primjere dobre prakse,  upoznali aktivne mlade različitih kultura te proširili znanje o radu u omladinskom sektoru.

Senka Imamović, stipendistica Instituta o ovom iskustvu kaže: „Sretna sam prije svega što je moje prvo ERASMUS iskustvo podrazumijevalo odlazak na jednu atraktivnu lokaciju kao što je Sardinija. Opušteniji način rada i neformalne metode koje smo koristili su definitivno lakši put ka stjecanju i širenju znanja, kao i razmjeni iskustava. Imali smo priliku upoznati mlade ljude iz različitih dijelova Evrope i uvjeriti se da su problemi koje mi imamo ipak zajednički svima i da samo zajedno možemo raditi na najboljim načinima rješenja tih problema. Posebno bih izdvojila interkulturalnu noć, koja nam je kroz običaje, odjeću i hranu najviše prikazala naše sličnosti i različitosti.“

 cagliari

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...