Službenici u posjeti Općini Ilidža

Kako biti dostupniji mladima i kako kreirati okruženje kojim će biti zadovoljni, bila je tema o kojoj su polaznici/e Obuke službenika/ca za mlade razgovarali sa vijećnicima Općinskog vijeća Ilidža i stručnom saradnicom za mlade Općine Ilidža, Amrom Bojčić. Na pitanja polaznika i polaznica obuke odgovarali su vijećnici Samir Avdić, Redžo Lemezan i Ahmed Krupalija.

Podijeljena su iskustva rada sa ovom populacijom u različitim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, govorilo se o načinima zapošljavanja mladih, o pozitivnim praksama realizacije inicijativa, ali i prilagođavanju načina komuniciranja sa mladima.

Istaknuta je i važnost podrške mladima u njihovom osamostaljivanju kroz zasnivanje vlastite porodice, rješavanja stambenog pitanja, ali i pokretanja vlastitih biznisa. Govorilo se i o zakonima i strateškim dokumentima, a Općina Ilidža je na osnovu njihovog djelovanja u oblasti rada s mladima i kreiranja i implementacije strateških dokumenata okarakterisana kao pozitivan primjer rada s mladima i za mlade.

posjeta ilidzi2

Institut za razvoj mladih KULT provodi programe obuke za službenike/ce za mlade i certificiranje službenika/ca koji se bave radom s mladima u gradskim, općinskim i kantonalnim organima vlasti.

Službenici/e za mlade dužni su stalno raditi na stručnom osposobljavanju i usavršavanju. Osoba koja ne posjeduje certifikat, a radi u državnoj službi i obnaša funkciju i poslove službenika/ce u Federaciji BiH dužna je najduže u roku od dvije godine proći obuku službenika/ce i steći odgovarajući certifikat. U Republici Srpskoj ne postoji zakonska obaveza za certificiranje službenika za mlade. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave