Saradnjom Instituta i Ministarstva civilnih poslova do boljeg položaja mladih

Institut za razvoj mladih KULT i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajdeno će raditi na kreiranju boljeg ambijenta za život mladih u BiH. Memorandum o saradnji i podršci unaprjeđenju položaja mladih potpisali su Jasmin Bešić, direktor Instituta i  ministar Adil Osmanović.

Potpisivanjem memoranduma uspostavlja se institucionalna saradnja s ciljem zajedničkog djelovanja na definisanju i analiziranju sektorskih politika prema mladima, analiziranju potreba i problema mladih u Bosni i Hercegovini, razvoju i saradnji sa savjetima mladih u Bosni i Hercegovini i drugim nadležnim organima vlasti za mlade u Bosni i Hercegovini, profesionalizaciji omladinskog rada i rada sa mladima te podrške razvoju omladinskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Nakon uspostavljanja saradnje, po prvi put bit će urađena analiza o potrebama i problemima mladih na području cijele zemlje. Kako je istakao direktor Instituta Jasmin Bešić, osim analize potreba mladih, saradnja će se provoditi i kroz savjetodavnu podršku pri provođenju uspostavljenog zakonskog okvira za mlade, podršku u kreiranju strateških dokumenata za mlade u Bosni i  Hercegovini, informisanje mladih na njima prilagođen način o mjerama koje provodi Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nevladin sektor, kao i kroz zagovaranje adekvatnih izdvajanja budžetskih sredstava za pitanja mladih i promociju politika prema mladima.

jasmin i adil 2

Sporazum o saradnji jedan je od koraka ka detektovanju stvarnih problema mladih na osnovu kojih bi trebale biti definisane i mjere za kreiranje kvalitetnijih uslova života koji će mlade zadržati u BiH

„Osnovni motiv je da dobijemo analizu potreba mladih koja bi bila prihvatljiva za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, a koja treba da bude polazište za sve buduće politike u oblasti mladih. Suočeni smo sa problemom odlaska mladih, prije svega visoko kvalifikovanih ljudi iz BiH, a analiza o čijoj izradi smo potpisali Memorandum treba da ukaže na razloge odlaska i ponudi preporuke za aktivnosti kako bi se status mladih popravio“, rekao je ministar Adil Osmanović.

Institut za razvoj mladih KULT već petnaest godina radi na kreiranju povoljnijeg ambijenta za život mladih u BiH i to prvenstveno kroz saradnju sa institucijama vlasti, te kreiranje strateškkih i zakonskih dokumenata.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...