Regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020”

U organizaciji Start up studija, Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Forum (SBF) u saradnji sa Svjetskom federacijom inovatorskih organizacija (IFIA) i nacionalnim udruženjima inovatora, uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske, u utorak, 23. novembra počeo je prvi regionalni virtuelni Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020”.

Regionalni Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020” jedinstveni je virtualni događaj koji je preko online softvera Collectivibe, uz tehničku podršku Agencija MaŠta (BiH) i Beyond 42 (Srbija), okupio preko 230 izlagača iz cijelog regiona.

Učešću se odazvalo se preko 160 malih i srednjih biznisa, 50 inovatorica i inovatora iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, te preko 20 investitora i investitorica. Sajmu je prisustvovala i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT.

Organizatori ističu da je cilj Sajma pomoći inovatoricama i inovatorima da budu što poduzetniji, a poduzetnicama i poduzetnicima da budu što inovativniji. Dodaju da je ovo potraga za novom formom i strukturama okupljanja u vremenu pandemije, mala inovacija i poduzetničko djelovanje kako bi dobili drugačije rezultate i barem malo pogurali cijeli ekosistem naprijed.

Sajam su otvorile tri motivirajuće inovatorske i poduzetničke priče Dušanke Ilić, inovatorice i poduzetnica iz Srbije, osnivačica i direktorica Beyond 42, startupa koji je za kratko vrijeme napravio uspjeh lansirajući platforme za virtuelne događaje na globalno tržište, Mate Rimca, direktora i osnivač Rimac Automobila i Greyp Bikes, poznatog po inovacijama Concept_One i C-2, koje su pokrenule (r)evoluciju u proizvodnji električnih (super) automobila, te Mirze Cifrića, vlasnika i osnivača Veritas Genetics-a, prve kompanije koja je sekvencirala cijeli ljudski genom za manje od 1.000,00 $, te koju je MIT Technology Review dvije godine zaredom proglasio jednom od 50 najpametnijih kompanija u svijetu.

Učesnici ističu da je jako bitno biti hrabar i kontinuirano učiti, primati kritiku, te nakon stečenog iskustva izaći sa boljim proizvodom, boljim procesom i osjećajem da nam nije bilo teško. Također kada se govori o postojećoj industriji smatraju da treba iskoristiti dijasporu za transformaciju, da se ne radi softwer outsourcing, nego da se pravi više produkta i da se ide u veće dijelove value chaina. Kažu, kako se trebamo svi povezati jer imamo ogromne resurse i da treba razmišljati na način da je sve važno, da se ne radi o ideji ili o proizvodu, već da svaki aspekt poslovanja mora biti na vrhunskoj razini da bi se moglo imati šansu za uspjeh i da bi se bilo konkurentno na tržištu. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...