Razgovori o ljudskim pravima u privrednom sektoru u BiH

Poštivanje ljudskih prava radnika tema je o kojoj se tokom mjeseca juna govorilo u Goraždu, Zenici, Bijeljini i Mostaru, a u okviru javnih  konsultacija o upitniku kroz koji se želi ustanoviti u kolikoj mjeri se poštuju ljudska prava u privrednom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Upitnik je kreirao Institut za razvoj mladih KULT u sklopu projekta  „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru“ koji finansira Evropska unija, a susreti privrednika i predstavnika vlasti organizovani su kako bi bili prikupljeni relevantni komentari i sugestije na trenutnu verziju.

Ovim konsultacijama želi se ispitati koliko su pitanja u upitniku odgovarajuća i u kojoj mjeri će privrednici biti u mogućnosti da ponude odgovore. Komentari i sugestije koji su prikupljeni tokom konsultacija bit će uvršteni u finalnu verziju upitnika.

Ovo je ujedno bila i prilika da se privrednicima predstave Vodeća načela UN-a (UNGP) koja su poslužila za kreiranje upitnika, ali i da se razgovara o ukupnoj situaciji po pitanju ljudskih prava u privrednom sektoru.

Nakon kreiranja, upitnik će biti distribuiran privrednicima u Bosni i Hercegovini, a sve sa ciljem da se poboljša trenutno stanje koje je prema svim dosadašnjim parametrima nepovoljno po radnike/ce.

U Bosni i Hercegovini ne postoje relevantni statistički podaci o negativnim korporativnim utjecajima na ljudska prava. Nedovoljna svijest i nedostatak znanja o Vodećim načelima UN-a (UNGP), te odgovarajućim očekivanjima od države, obavezama i praktičnim uputstvima za provođenje Načela, radnici/e u privrednom sektoru sve se češće susreću s nepoštivanjem svojih ljudskih prava.

Projekt „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru“ Evropska unija finansira s skoro 200.000 eura, a provodi je Institut za razvoj mladih KULT u partnerstvu sa Udruženjem poslodavaca FBiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...