Privrednici i predstavnici relevantnih institucija uskoro će raspravljati o budžetskim poticajima i perspektivnim granama privrede u BiH

Koja grana privrede je u protekle dvije godine dobila najviše, a koja najmanje novca iz budžeta? Da li je podjela sredstava pravedna?

Na ova pitanja pokušat će odgovoriti privrednici, poslodavci, predstavnici relevantnih državnih institucija, te članice Mreže za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH i to na okruglom stolu o temi „Budžetski poticaji i perspektivne grane privrede u BiH“.

Okrugli sto koji organizuje Institut za razvoj mladih KULT u okviru Inicijative „Poslovni prostor BH“ održat će se u u utorak, 15. septembra u Hotelu Hollywood (Ilidža), s početkom u 10.00 sati.

U proteklom periodu javnosti su prezentirani rezultati istraživanja o dodjeli budžetskih poticaja privredi u BiH, koji su i povod najavljene rasprave. Istraživanje je provedeno na uzorku od 133 institucije i obuhvatilo je više od 600 miliona KM dodijeljenih sredstava. Nalazi istraživanja pokazali su negativne trendove: zabilježen je pad izdvajanja za poticaje od visokih 19,5% u 2014. u odnosu na 2013. godinu, evidentna su velika kašnjenja pri isplati poticaja, a pojedine grane privrede koje se od strane javnosti, ali i nadležnih organa ocjenjuju perspektivnim, ostali su u potpunoj budžetskoj nemilosti.

Isti dan, održat će se i druga konferencija Mreže za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta gdje će, među ostalim, članice Mreže razgovarati o akcionom planu za razvoj preduzetništva u Bosni i Hercegovini.

„Poslovni prostor BH“ je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT koja okuplja širi broj aktera iz poslovnog, javnog i civilnog sektora. Započeta je s ciljem doprinosa rješavanju sistemskih problema u sektoru zapošljavanja, između ostalog, da se utemeljenim i usmjerenim zakonodavno-zagovaračkim aktivnostima kreira povoljnija poslovna klima kroz znatno poboljšane i budžetski ojačane programe podrške malom i srednjem preduzetništvu kao i kroz uređenje raspodjele različitih budžetskih poticaja privredi. Inicijativa „Poslovni prostor BH“ provodi se u okviru Projekta održivosti civilnog društva u BiH (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Press konferencija poticaji  22

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...