Predstavljeni primjeri pozitivne prakse u borbi protiv nezaposlenosti

U Sarajevu je 25. maja 2016. godine održana konferencija pod nazivom „Promoviranje djelotvornijih prelaza u radni život u Bosni i Hercegovini“ u organizaciji Europske trening fondacije (ETF).

Na konferenciji je razgovarano o iznalaženju načina za djelotvorno planiranje i provedbu aktivnosti kojima će se povećati mogućnost zaposlenja osoba koje nemaju posao. Cilj je bio potaknuti razmjenu praksi i iskustava među donositeljima odluka i stručnjacima iz ministarstava, agencija i drugih organizacija specijaliziranih za pitanja zapošljavanja, razvoja vještina, socijalne inkluzije, mladih, statistike, te predstavnicima socijalnih partnera, nevladinih i međunarodnih organizacija i drugih relevantnih aktera u Bosni i Hercegovini.

Prisutnim su predstavljena iskustva borbe sa nezaposlenošću u Italiji, a  gđa Marianna D’Angelo iz ministarstva rada Italije predstavila je program Garancije za mlade, koji je rezultirao smanjenjem nezaposlenosti za oko 700.000 ljudi.

Predstavljeni su i pozitivni primjeri iz rada Mreže javnih službi za zapošljavanje EU, govorilo se i o načinima poboljšanja dostupnosti i upotrebe dokaza u izradi politika zapošljavanja, te učinkovitosti aktivnih mjera zapošljavanja u ekonomijama zemalja u tranziciji.

Evropska trening fondacija pruža podršku državama koje učestvuju u procesu proširenja Evropske unije, kako bi one obezbijedile sigurnije prelaze u radni život i suprostavile se isključenosti mladih ljudi i ranjivih grupa iz tržišta rada.

Konferenciji su prisustvovale i predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...