Samo 32% žena aktivno na tržištu rada – BiH svrstavana u red zemalja sa najnižom stopom u Evropi

Program ekonomskog osnaživanja žena „PoWEr“ koji provodi Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787 uz podršku State Departmenta, predstavljen je 30. marta 2018. godine u Sarajevu. Program je namijenjen ženama iz BiH koje imaju poslovnu ideju i želju da pokrenu vlastiti biznis, a pružio je podršku 16 učesnica iz različitih bh. gradova. Predstavljene su biznis ideje učesnica, nakon čega su s prisutnima podijelile svoje utiske sa programa.

Prethodnih šest mjeseci učesnice programa prošle su obuku iz oblasti bitnih za sam proces razvijanja poslovnih ideja, kao što su finansijski menadžment, marketing, brendiranje, ljudski resursi itd. Program je obuhvatio više modula, a učesnice su kroz program bile u prilici da usavrše postojeće ideje, ali i razviju nove. Posebno značajan dio programa bio je i proces mentoringa, u okviru kog su učesnice imale priliku raditi na razvijanju ideja sa mentorima iz konkretnih oblasti u vezi sa svojim idejama. Naglašeno je kako je ovo jedinstven program, obzirom na njegovu sveobuhvatnost i širokog spektar znanja koje su učesnice usvojile.

Kao jedan od najvećih problema BH tržišta naveden je i manjak žena na tržištu rada. Podaci govore kako je samo 32% žena aktivno na tržištu rada, što BiH svrstava u red zemalja sa najnižom stopom u Evropi. Ovo je jedan od programa koji uspješno radi na rješavanju ovog problema i promoviše i jača razvoj ženskog preduzetništva u BiH.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...