Predstavljamo službenike za mlade: Elvir Sinanović – Uvođenjem grantova za projekte mladih u budžetu Grada Živinice do boljih prilika za mlade

U Bosni i Hercegovini mladi i omladinske organizacije se svakodnevno suočavaju sa brojnim izazovima, a službenici za mlade tu su da im pruže pomoć i podršku da prevaziđu te izazove. Unapređenje položaja i promocija uloge službenika za mlade jedan je od prioriteta Instituta za razvoj mladih KULT, jer položaj mladih moguće je poboljšati samo zajedničkim snagama.

Elvir Sinanović pohađao je i osnovnu i naprednu obuku za službenike za mlade koju provodi Institut za razvoj mladih KULT. Radi na poslovima stručnog saradnika za mlade, sport i NVO u Gradskoj upravi Živinice. Nakon završene Opće gimnazije diplomirao je na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, gdje je i magistrirao, te stekao zvanje magistra iz oblasti kriminalistike. Bavi se naučno-istraživačkim radom iz oblasti kriminalistike. Voli fudbal, sportsko penjanje i alpinizam.

Smatra da mu je formalno obrazovanje mnogo značilo u njegovom karijernom putu u smislu razvoja kreativnosti, istraživačkog duha, komunikativnosti i obavljanja poslova sa kojima se svakodnevno susreće.

Kaže da su mu navedene obuke mnogo pomogle u radu s mladima: “Institutove obuke koje sam pohađao mnogo mi znače u radu sa mladima. Sam koncept obuka je osmišljen tako da polaznicima daje jednu širinu u radu sa mladima, posebno kada se uzmu u obzir teme koje se obrađuju, kompetencije trenera, način na koji se provode obuke gdje se maksimalno pridaje značaj unapređenju komunikacijskih vještina, interaktivnom radu, razumijevanju problema i potreba mladih, te načinu njihovog rješavanja.”

Pored navedenih obuka, učestvovao je i u drugim oblicima neformalnog obrazovanja na temu položaja i aktivnosti mladih.

elvir

Tokom pohađanja osnovne obuke za službenike za mlade koju provodi Institut, Elvir je  pokrenuo inicijativu za uvođenje grantova za projekte mladih u budžetu Grada Živinice. Zahvaljujući toj inicijativi, već tri godine Grad Živinice dodjeljuje sredstva za mlade putem javnog poziva, na osnovu jasno definiranih uslova i kriterija za dodjelu sredstava. Ovo ranije nije bio slučaj u Gradu Živinice.

„Uspostavljanjem javnog poziva za dodjelu sredstava za projekte mladih obezbijeđen je princip transparentnosti i nediskriminacije u dodjeli budžetskih sredstava, formiran je spisak omladinskih udruženja, realizirano je više projekata iz oblasti kulture, obrazovanja, ekologije, sporta i slično. Također, ova inicijativa je doprinijela unapređenju aktivizma mladih i realizaciji kvalitetnijih projekata na području cijele lokalne zajednice“, ponosno kaže Elvir.    

Kad je riječ o procesu koji je doveo do ovih rezultata, on navodi: „Nakon pokretanja inicijative za uvođenje grantova za mlade, Gradonačelnik Grada Živinica dr. Samir Kamenjaković, menadžment Gradske uprave i Gradsko vijeće dali su punu podršku za uspostavljanje ovog institucionalnog mehanizma za mlade. Usvajanjem dijela budžeta koji se tiče mladih, nadležna služba je pripremila nacrt pravilnika za dodjelu novčanih sredstava, uvažavajući postojeće standarde u dodjeli sredstava i pisanju projekata. Posebno mi je drago istaći da su mladi sa područja naše lokalne zajednice na sjednici Savjeta mladih Gradonačelnika uzeli učešće u izradi pravilnika za dodjelu budžetskih sredstava, odnosno kreiranju uslova i kriterija za dodjelu sredstava, kao i načinu praćenja realizacije projekata.“

Pored sredstava za projekte i budžeta za mlade, Elvir smatra da obrazovne institucije i njihovi planovi i programi, nisu u stanju u potpunosti zadovoljiti obrazovne potrebe i interese mladih, nego se oni moraju upotpuniti programima neformalnog obrazovanja koje provode različite organizacije.

“Mladima je neophodno neformalno obrazovanje sa fleksibilnim programima, koje je konkretno i prilagođeno njihovim zahtjevima i potrebama, a u svrhu usvajanja specifičnih znanja i vještina koje nemaju priliku razvijati tokom formalnog obrazovanja, posebno ako se uzme u obzir neprilagođenost formalnog obrazovnog sistema nivou društvenog razvoja i trenutnim potrebama i interesima mladih”, zaključuje Elvir..

Kad je riječ o planovima za budućnost u ulozi službenika za mlade, Elvir kaže: “Grad Živinice je uspostavio skoro sve institucionalne mehanizme za mlade, koji su neophodni za uspješno provođenje politika prema mladima i Strategije prema mladima Općine Živinice. Ono što planiram u narednom periodu kao službenik za mlade jeste pokretanje inicijative za  formiranje Vijeća mladih Grada Živinice što će omogućiti kvalitetnije učešće i uključenje mladih u procesu odlučivanja o njihovim pitanjima, kao i osiguranje prikladnog prostora za mlade koji će omogućiti kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i zadovoljavanje njihovih potreba i zahtjeva.”

Mladima na području Živinica i šire, on poručuje: “Budući da su mladi garant uspješne budućnosti, potencijalni izvor inovacija i najvažniji društveni resurs, neophodno je da ulažu u vlastito obrazovanje, budu mobilni i društveno aktivni, učestvujući u svim društvenim procesima i tako stvaraju pozitivne društvene vrijednosti. Jedino tako mladi će postići unutrašnje zadovoljstvo, i biti u stanju da razumiju svijet u kojem žive i prikažu ga onakvim kakav i jeste.”

Službenici za mlade dužni su raditi na stručnom osposobljavanju i usavršavanju. Oni imaju posredničku funkciju između organa uprave i mladih, te osiguravaju odgovarajuću podršku mladima

Institut za razvoj mladih KULT planira, organizira i provodi programe obuke za službenike za mlade i certificiranje službenika koji se bave radom s mladima u gradskim, općinskim i kantonalnim organima vlasti. Program obuke sastoji se od osnovne i napredne obuke. Programom osnovne obuke polaznik se osposobljava za obavljanje poslova stručne osobe u državnoj službi za rad s mladima i pohađaju je osobe koje ispunjavaju kriterije prijave na javni poziv prema Pravilniku o procedurama obuke i certificiranju službenika za mlade. Naprednu obuku pohađaju osobe koja imaju certifikat osnovnog programa obuke u cilju usavršavanja i doobučavanja. Program osnovne obuke za službenika/cu traje 120 radnih sati, raspoređenih po modulima.

Institut izdaje certifikat o završenom osnovnom programu obuke i potvrdu o završenom naprednom programu obuke službenika.

Više informacija o obukama za službenike za mlade možete pronaći na: https://s.mladi.org/sluzbenicizamlade

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...