“Prava za mladu generaciju – prilike za uspjeh!”

12 učesnika “Misije 6.1” posjetilo će 6 zemalja u 6 dana, s jednom misijom, u jednom autobusu. Učesnici su bili iz zemalja koje nisu članice EU, te iz zemalja članica EU, i imali su priliku razgovarati o temi “Prava za mladu generaciju – prilike za uspjeh!”. Misiju je pratio tročlani tim za izvještavanje koji je učestvovao u aktivnostima kako bi zabilježili sve o čemu se raspravljalo u svakoj od zemalja i time unaprijedili diskusiju. Nakon toga će, u saradnji s timom za izvještavanje, sve primijećene probleme iznijeti u prijedlogu za izradu politike, uz preporuke za uvođenje odgovarajućih rješenja. Prijedlog za izradu politike će potom razmotriti njihove stalne radne grupe, nakon čega će o njemu glasati Vijeće na Ljetnom univerzitetu Europskih demokratskih studenata, u Talinu (Estonija), od 8. do 13. jula. 

Tokom posjete Sarajevu, 20. juna 2014. godine sastali su se s predstavnicama Instituta za razvoj mladih KULT kako bi razgovarali na temu “Prava i mogućnosti za mlade generacije.” Predstavljen im je trenutni položaj mladih u Bosni i Hercegovini, najalarmantniji podaci u sektoru obrazovanja, zapošljavanja, socijalne skrbi i političkog učešća mladih. Predstavljena je inicijativa M1 koja je zainteresirala prisutne jer i u svojim državama rade na uključivanju mladih u izborni proces.

Ovi mladi, politički angažovani i motivirani za rješavanje nagomilanih problema smatraju da dijalog između istomišljenika iz zemalja koje nisu članice EU, zemalja članica EU i Zapadnog Balkana može imati samo pozitivan ishod za sve strane.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...