Poplave

Tijekom posljednjih nekoliko dana, milione porodica u Bosni i Hercegovini pogodila je teška prirodna nepogoda. Najveće poplave u posljednjih 120 godina preko noći su razorile gradove u BiH i živote ljudi koji su se od završetka rata (1992-1995) borili da izgrade normalan život.   

Razmjeri katastrofe sada se mogu mjeriti u brojkama: 45 žrtava poplava (prema nezvaničnim inofrmacijama broj nastradalih će porasti nakon što se voda povuče s ulica), 1 000 000 direktno ili indirektno ugroženih osoba, 950 000 raseljenih osoba, 100 000 uništenih ili oštećenih kuća, 1 000 000 osoba koje nemaju pristup pitkoj vodi, 230 poplavljenih škola i zdravstvenih ustanova, 2100 evidentiranih klizišta. Iako se voda povlači, klizišta još uvijek uništavaju kuće i puteve, izolirajući tako brojna sela. Voda i klizišta odnijeli su znakove kojima su bila obilježena minska polja a mine pomjerili na nepoznate lokacije. Hiljade leševa uginulih životinja i zagađena voda sad dovode do pojavljivanja zaraza. 

Dok se građani BiH nose s dosad najgorim poplavama, javlja se i nova opasnost.Temperature u porastu, zagađena voda i uginule životinje koje se raspadaju predstavljaju ozbiljnu opasnost za zdravlje. Potencijalni izvor zaraze je i otpad: naplavine koje su ostale nakon povlačenja rijeke i otpad koji je stanovništvo izbacilo iz domova jer više nije ni od kakve koristi. Otpad privlači štakore, pse, zmije i muhe koje prenose razne opasne bolesti. Stručnjaci su već upozorili na veliku mogućnost širenja akutnih infekcija probavnog sistema i drugih bolesti kao što su hepatitis i trbušni tifus. Dva sela identificirana su kao izvor zaraza , te je pristup tim mjestima ograničen. Uskoro bi moglo doći do širenja epidemija na širem geografskom području koje zahvata izuzetno veliki procent stanovništa, i može izazvati katastrofu svjetskih razmjera.

Institut je prioritet u svojim aktivnostima stavio na pomaganje ugroženom stanovništu i volonterske akcije. Mobilizirali smo svoje ljudske i tehničke resurse kako bismo pomogli stanovništvu pogođenom poplavama. Naši volonteri redovno posjećuju poplavljena područja i pomažu stanovništvu da se vrate svojim životima, pružajući im što više utjehe u ovim jako teškom i tužnom trenutcima.

Svjesni smo činjenice da su širom svijeta već pokrenute brojne humanitarne kampanje i aktivnosti, koje su, naravno, dobrodošle. Međutim, mi ćemo se fokusirati na specifične aktivnosti koje su detaljno opisane u dokumentu Instrukcije za slanje novčanih donacija.   

Europska Unija, kao jedan od naših donatora, može potvrditi našu predanost i profesionalan pristup radu:

Vladimir PANDUREVIC  voditelj projekata, Delegacija EU u BiH; E-mail: vladimir.pandurevic@eeas.europa.eu

Hvala Vam na Vašem velikodušnom doprinosu.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...