Otvorena konferencija „Dijalog za jačanje omladinskog sektora u FBiH“

U Sarajevu je danas, u amfiteatru Parlamenta Federacije BiH, otvorena konferencija „Dijalog o jačanju omladinskog sektora Federacije BiH“. Konferenciju su otvorili gospođa Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta, gospođa Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH te Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Ministrica Dujmović istakla je da je ova konferencija jedan od najznačajnijih skupova vezanih za mlade koji su se održavali u Federaciji BiH jer je okupila sve nosioce procesa omladinske politike sa područja cijele Federacije BiH. „Danas su ovdje službenici za mlade iz kantona, gradova i općina sa područja cijele Federacije, također sa nama su i vijeća mladih kao i mladi iz lokalnih zajednica, odabrani od strane UNDP-a, i dozvolite mi da naglasim da su upravo oni – mladi i cilj i svrha ove konferencije. Uvažavamo mlade kao ravnopravne partnere i u narednom periodu očekujemo punu saradnju za poboljšanje i razvoj njihovog položaja kroz aktivnosti koje provodimo“ – kazala je Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta.

Ova godina jako je važna za mlade u Federaciji BiH. U 2016. godini, očekuje se usvajanje prve Strategije prema mladima u FBiH, izrada Akcionog plana Strategije, formiranje Savjeta za mlade FBiH, te izrada niza kantonalnih i drugih lokalnih omladinskih strategija. Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT, istakao je da će nakon što se formira

Savjet za mlade FBiH, što bi trebalo biti uskoro jer se čekalo na formiranje Vijeća mladih FBiH, biti završena faza institucionalnog razvoja omladinskog sektora u FBiH.

„Institut za razvoj mladih KULT već 12 godina podržava rad službenika i službenica za mlade. Mi kroz većinu svojih programa uključujemo učešće lokalnih zajednica i imamo odličnu saradnju s njima. Veliku ulogu u tome imaju upravo službenici za mlade. Dijalog među službenicima tokom naših programa uvijek je bio produktivan i stoga njihovu saradnju vidimo kao vrlo važan faktor u provođenju politike prema mladima“ – kazao je Bešić.

DSC 0089

Jako važan partner vlastima, ali i međunarodnim organizacijama koja se bave ovim pitanjima, moraju biti mladi ove zemlje – istakla je Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a.

„Vi mladi morate znati kako mi, kao međunarodne organizacije, te vladajuće strukture, možemo pomoći Vama, mladima, da živite u boljem svijetu. Razmišljajte o onome šta želite i onda od nas zahtijevajte da vam pomognemo da ostvarite svoje zamisli. Radimo zajedno i ostvarimo te želje“ – zaključila je svoj govor Virani.

Konferenciju „Dijalog za jačanje omladinskog sektora Federacije BiH“ organizuje Federalno ministarstvo kulture i sporta pod pokroviteljstvom projekta “Dijalog za budućnost“ kojeg zajednički sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, uz stručnu i tehničku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, tim UN-a u BiH pod vodstvom rezidentnog koordinatora UN-a i u saradnji sa Predsjedništvom BiH je razvio projekat pod nazivom „Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u BiH“ kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP.

DSC 0081 copy

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...