Odlazak mladih tema i u Londonu

Politike mladih ne mogu se donositi bez njihovog učešća, jedan je od komentara mladih koji su prisustvovali Samitu zemalja zapadnog Balkana u Londonu, a koji je nastavak Berlinskog procesa. U okviru samita u Londonu održan  je jednodnevni forum sa civilnim društvom i mladima. 

Kroz sesije, sa šest ministara vanjskih poslova iz šest zemlja Zapadnog Balkana, predstavnici organizacija civilnog društva i mladi razgovarali su o budućnosti regije, ulozi mladih, organizacijama civilnog društva, regionalnoj saradnji i mladima.

Igor Cndrak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odgovarao je na pitanja o viznom režimu između BiH i Kosova, a u cilju poboljšavanja mobilnosti mladih, bilo je riječi o odlasku mladih i načinima na koje se ovaj fenomen može ublažiti, te o tome šta vlade regije moraju i trebaju raditi s mladima i za mlade. Govorilo se i o ulozi medija, diskriminaciji, te jačanju uloge marginaliziranih grupa.

Samitu je prisustvovala i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT, jedine organizacije koja radi sa mladima, a i ima predstavnike na samitu. Londonska konferencija završava sastankom premijera svih balkanskih država.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...