Međunarodna obuka za bolji aktivizam mladih!

POZIV ZA UČESNIKE/CE

Aktivni mladi – korak naprijed ka zajedničkim promjenama

Mladi moraju dobiti priliku da pokreću promjene u vlastitim zajednicama. Moraju razumjeti i štititi svoja prava i preuzimati glavne uloge u životu zajednice koje će njima i nama omogućiti da oblikujemo svoje okruženje u skladu s vlastitim potrebama i maštom. Aktivizam mladih je ključni koncept za zagovaranje promjene koju želimo vidjeti. Vrlo je važno da kreativnost, inspiracija i aktivno učešće mladih u svim aspektima života bude ono što oblikuje zajednicu i svijet u skladu sa željenim standardima i potrebama.

Ako želimo potaknuti promjene u našim zajednicama i unaprijediti naše okruženje, moramo poticati lokalni aktivizam mladih. Moramo pronalaziti inovativne metode koje će u naš svakodnevni život vratiti kreativnost i energiju mladih.

Ko? Organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovačke implementiraju inicijativu Aktivni mladi – korak naprijed ka zajedničkim promjenama.

Šta? Obuka koja će pomoći učesnicima da jačaju pravi aktivizam mladih i prilagode ga trenutnoj dinamici i novim okolnostima.

Za koga? Mlade dobi između 24 i 35 godina (iznimke su moguće) koji govore engleski i imaju prebivalište u jednoj od 10 uključenih zemalja/teritorija: Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Makedonija, Albanija, Grčka, Slovačka Republika i Češka Republika. Dodatni kriteriji su:

  • uključenost i aktivan rad s mladima u svojstvu omladinskog radnika i upoznatost s osnovama različitih oblika učešća mladih, i razvijena svijest o važnosti učešća za opću dobrobit mladih
  • iskustvo u vršnjačkom učenju, rad u ulozi vršnjačkog edukatora/trenera s različitim grupama mladih
  • podrška strukture/organizacije za mlade (lokalni ured za mlade, centar za informiranje mladih, vijeće mladih) koju predstavljate, u implementiranju aktivnosti tokom trajanja i nakon završetka projekta
  • motiviranost za učenje, umrežavanje i podjelu iskustava s ostalim učesnicima i drugim akterima, u lokalnoj zajednici koju predstavljate

Gdje? Beograd, Srbija

Kad? 6–10.6. 2018.

Troškovi? Organizatori će pokriti troškove smještaja i ishrane (puni pansion, smještaj u dvokrevetnim sobama). Organizatori će osigurati refundaciju troškova prijevoza, a učesnici se mole da odaberu najekonomičniji vid prijevoza te da prije kupovanja karte traže odobrenje od organizatora.

Kako se prijaviti? Ako ste zainteresirani za ovu inicijativu i obuku, možete naći više informacija OVDJE i prijaviti se putem ovog linka. Rok za prijavu je 21.5. 2018.

Projekt podržava Europska fondacija za mlade Vijeća Europe.

Imate pitanje? Pošaljite nam email na active.youth2018@gmail.com  

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...