Obuka za omladinske političke lidere UMiDp opravdala očekivanja

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program obuke za mlade političarke i političare iz Bosne i Hercegovine, kako bi ih osnažili i ohrabrili za bavljenje politikom i rješavanje problema u zajednicama, s posebnim fokusom na probleme s kojima se susreću njihovi vršnjaci.

Obuku su završile već tri generacije mladih političarki i političara, tačnije njih 64-ero iz 15 političkih stranaka i iz skoro svih dijelova Bosne i Hercegovine. Polaznici ove obuke zabilježili su značajne rezultate na neto završenim lokalnim izborima.

Nakon potvrđenih rezultata i uručenih uvjerenja 12 polaznika obuke izabrano je za vijećnike, odnosno odbornike, a jedan polaznik je izabran za načelnika opštine. Ovo je jasan pokazatelj važnosti neformalnog obrazovanja kod političara u BiH, posebno kada je riječ o mladima, koji tek zauzimaju svoje mjesto na političkoj sceni.

„Mišljenje da ne mogu doprinijeti promjeni, kako nisu bitni u političkom procesu i kako nemaju nikakav utjecaj velika su kočnica u angažmanu mladih. Potrebno im je pružiti mogućnost da se educiraju o političkim procesima, načinu djelovanja i funkcioniranja, kako bi spoznali važnost aktivnog sudjelovanja u društvu. Takve i slične predrasude “razbijaju” se na edukacijama kao što je UMiD za političke lidere/ke. Neformalno obrazovanje smatram jako važnim segmentom za uspjeh svake osobe bez obzira na godine, a pozitivno utječe i na razvoj različitih vještina i kompetencija“, izjavio je Haris Topalović, polaznik prve generacije UMiDp obuke i novoizabrani vijećnik u OV Ilidža.

Harisova kolegica, Maja Nikolić iz Kostajnice, koja je također novoizabrana odbornica u Skupštini Opštine Kostajnica ističe da joj je obuka UMiDp pomogla u unaprjeđenju vlastitih vještina, ali i da bolje razumije političko i pravno uređenje Bosne i Hercegovine. Napominje da su joj ova znanja bila vrlo korisna u predizbornoj kampanji i na terenu, ali da će joj služiti i u narednom periodu njenog političkog angažmana. Maja je polaznica treće generacije obuke UMiDp.

Foto Arhiv KULT 2

Pored Maje i Harisa, mandate u vijećničkim, odnosno odborničkim klupama osvojili su: Nemanja Davidović iz Bosanskog Petrovca, Ekrem Sarajlić iz Viteza, Tarik Halilović i Belmin Zukan iz Visokog, Alma Tulek iz Sanskog Mosta, Kenan Biserović iz Jablanice, Antonija Bažonić iz Širokog Brijega, Slavko Tešić, izabran za načelnika Opštine Pelagićevo, Elma Masnopita iz Ilijaša, Edis Kavgić iz Srebrenika i Miloš Novaković iz Rogatice.

Polaznici na obuci kroz tri petodnevna modula imaju priliku učiti o političkom sistemu BiH i djelovanja u njemu, o razvoju političkog imidža te o političkom zagovaranju i pregovaranju za rješavanje problema i potreba mladih. Cilj obuke je da mladi političari postanu nosioci pozitivnih promjena u BiH i primjer odgovornog bavljenja politikom. Podršku Institutu prilikom provođenja prve tri generacije obuke pružila je Ambasada Švedske u BiH, a iz KULT-a poručuju da planiraju nastaviti sa obukom i u narednim godinama.

Video o obuci UMiDp možete pogledati na ovom linku.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDp

Izgradnja snažnog političkog imidža i umrežavanje je put ka uspjehu na lokalnim izborima

Grupa mladih političara i političarki, članova različitih bosanskohercegovačkih stranaka je započela svoju...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...