Next Generation: Insecure lives, untold stories

Next Generation: Insecure lives, untold stories naziv je izvještaja o istraživanju koje je proveo British Council u Pakistanu. Pod istim sloganom održana je i Globalna konferencija, koja je bila prilika ne samo da se predstave rezultati istraživanja nego i da stručnjaci/kinje i predstavnici/e mladih iz 15 zemalja svijeta razgovaraju o položaju mladih u društvima koja su (bila) izložena sukobima i nasilju.

Konferenciji je prisustvovao i izvršni direktor Instituta, po pozivu British Councila u Bosni i Hercegovini. Kao jedan od panelista, on je istaknuo značaj obrazovanja mladih kao najdjelotvorniji mehanizam da se mladi okrenu budućnosti i ne vide rješenje problema u nasilju i sukobljavanju.

20140508 164319

Oslikavajući položaj generacije mladih, Izvještaj British Councila Next Generation: insecure lives, untold stories navodi kako Pakistan ne samo da ne može iskoristiti potencijal mlade populacije nego riskira ulazak u začarani krug demografske katastrofe. Konkurencija za zapošljavanje, zemlju, resurse i političko učešće ugrožava budućnost mladih i sve više doprinosi nestabilnosti zemlje.

Poticaji za ulaganje u budućnost su neznatni, a niz kriza sputava vladu u donošenju dugoročnih odluka. Povjerenje u autoritete, bilo osobe ili institucije, jenjava, a sljedeća generacija gubi vjeru u budućnost, navodi se u izvještaju.

Izvještaj, koji predstavlja jednu od najvećih zbirki nastalih kvalitativnim istraživačkim radom, sastoji se od 1800 priča iz svih dijelova Pakistana, i procjenjuje utjecaj različitih vrsta nasilja na mlade.

Izvještaj ističe kako je nasilje ograničavajući faktor u ostvarivanju potencijala mladih u Pakistanu – ne misleći pritom samo na političko nasilje nego i na kriminal i nasilje u porodici – ono mladima oduzima prilike, a državi otežava korištenje demografskih prednosti koje bi njenu budućnost mogla promijeniti nabolje.

Međutim, Pakistan mora shvatiti da «sljedeću generaciju sve više obuzima osjećaj bespomoćnosti, te da mladi osjećaju da nemaju kontrolu nad vlastitim životima». Ovo je područje na kojem je potrebno raditi.

Konferencija koja je organizirana u svrhu objavljivanja izvještaja, bila je dobro posjećena i uključivala obraćanja stručnjaka/inja i predstavnika/ca mladih iz Sjeverne Irske, Burme, s Filipina, iz Južnoafričke Republike, Demokratske Republike Kongo, Somalije, Egipta, Afganistana, Pakistana, Jordana, Bosne i Hercegovine i još nekoliko zemalja koje su se također suočile s posljedicama sukoba, nasilja vezanog za zločin i nasilja u porodici.

Autori izvještaja mišljenja su da je konferencija namijenjena poticanju razgovora među donositeljima političkih odluka o nekontroliranom nasilju nad mladima, boljem razumijevanju psiholoških, društvenih i ekonomskih posljedica sukoba, i načina rješavanja takvih posljedica.

Izvještaj poziva pakistanski narod, vladu i međunarodnu zajednicu na osnivanje nestranačke koalicije koja će premostiti političke podjele kako bi se suprotstavila nasilju.Poziva i na osnivanje «Komisije za žrtve i preživjele», te dana i knjige sjećanja, kako bi se dao glas svima pogođenim sukobima i nasiljem.Vladi i međunarodnoj zajednici ukazuje na potrebu postojanja sveobuhvatnog programa koji bi se bavio mentalnim zdravljem žrtava nasilja i njihovih porodica, te jednako ambicioznog programa koji bi se bavio počiniteljima nasilja.Vođe i mediji prihvaćaju sukobe i nasilje kao stvarnost Pakistana, ali posljedice koje nasilje ostavlja na žrtve još im nisu sasvim jasne. Ovaj izvještaj ispunjava tu prazninu. Priče koje su mladi podijelili bile su jako osobne i dirljive, ali neke od njih nude i novu nadu, jer nam pokazuju kako se pripadnici sljedeće generacije bore da povećaju otpornost svojih zajednica i uspostave kulturu nenasilja.

U izvještaju se navodi da je političko rivalstvo glavni uzrok sukoba među mladima u Pakistanu. Međutim, samo 12% mladih smatra da je političko rivalstvo uzrok sukoba u zajednici u kojoj žive. Neriješeni zemljoposjednički odnosi glavni su uzrok sukoba u zajednici; 38% mladih navodi takve sukobe kao uzrok nasilja.

Izvještaj pokazuje da 42% mladih ispitanika kao glavni razlog počinjavanja nasilnih djela navodi izlazak iz siromaštva. 17% je kao glavni razlog naveo obranu vlastite časti i časti porodice.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...